Startlaphoz Csatlakozz!

A cégek 15 százaléka készül a létszám bővítésére

Munkaerőhiány fenyeget az építőiparban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 09:33

Az építőipari bizalmi index értéke júniusban hét százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése némileg, a rendelésállomány értékelése számottevően javult. Kedvezőbbé váltak a foglalkoztatási várakozások is - derül ki a GKI legújabb, júniusi felméréséből.

  Az elmúlt három hónap termeléséről megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) júniusban valamelyest javult, de az áprilisi szintre nem tudott visszakapaszkodni. A mélyépítő vállalkozások nyilatkoztak kedvezőbben, mindazonáltal a kiigazítatlan adatok is pozitív irányú változást jeleznek: júniusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 22 és 21 százalék volt, szemben a májusi 18 illetve 25 százalékkal. Az 50 fő alatti vállalkozások változatlanul kevésbé elégedettek termelési színvonalukkal, mint az 50 fő feletti cégek.
 
  Egy évvel ezelőtt a jelenleginél határozottan kedvezőbb volt az értékelés, növekvő termelésről a cégek 25, csökkenőről 17 százalék számolt be.
 
  A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - júniusban érezhetően javult az előző hónaphoz képest. Idén még egyik hónapban sem volt ennyire pozitív a rendelések megítélése. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is számottevő javulást jeleznek: júniusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka számolt be magas, 28 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Májusban 15 és 38, egy éve 17 és 28 százalék volt ugyanez a két arány. A nagyobb és a közepes méretű vállalatok rendelésállományukkal most is elégedettebbek, mint a kisebb cégek.
 
   Júniusban a foglalkoztatási várakozások is kedvezőbbé váltak az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Igaz, a mélyépítésben ez a javulás egyáltalán nem volt érezhető. A nyers adatok is pozitív irányú elmozdulásra utalnak. A cégek 15 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 11 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Májusban ugyanez a két arány 14 és 17, egy évvel ezelőtt 17 illetve 11 százalék volt.
 
   Az cégek 9 százaléka áremelést, 11 százalékuk árcsökkenést valószínűsít a következő három hónapban, a legtöbben azonban továbbra is változatlan árakra számítanak.
 
Javul a fizetési fegyelem
 
  A felmérés szerint a vevők fizetési fegyelme lassan javul és a gazdálkodási környezet is egyre kiszámíthatóbbá válik. Erősödik viszont a munkaerőhiány korlátozó szerepe, ez a tényező már minden ötödik cég számára gondokat okoz.
 
  A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében - hasonlóan áprilishoz és májushoz - júniusban is némileg romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok változatlan várakozásokat jeleznek: júniusban a válaszadók 15 százaléka számított javulásra és 17 százalékuk romlásra, míg májusban ugyanez a két arány 19 és 21százalék volt.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaerőhiány fenyeget az építőiparban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector