Startlaphoz Csatlakozz!

Pénzen nem lehet gyerekvállalási kedvet venni

Nem tudunk kikecmeregni a demográfiai gödörből

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 11:30

Az Orbán-kormány családbarátnak hirdeti magát, és számos olyan intézkedést hozott, amelynek elvileg kedvezően kellene hatnia a születésszámra. Az elmozdulás mégis alig érzékelhető. A Népszabadság miértre kereste a választ.
 
 Az Orbán-kormány családbarátnak mondja magát, döntésekkel is igyekezett igazolni elkötelezettségét. Pénzt nem kímélve hozott intézkedéseket, amelyek a demográfiai gödörből való kikecmergést célozták: egyebek mellett idesorolható a családi adókedvezmény, a rugalmas gyed, a kormány pénzajándéka a friss házasoknak. Igaz, számos nemzetközi példa azt mutatja: pénzen nem lehet gyerekvállalási kedvet venni.
 
  Ezt bizonyítja a KSH 2015 első negyedévéről nemrégiben közreadott statisztikája, amelyből kiderül, hogy stagnál a születések száma, csak kis elmozdulások látszanak. Az elmúlt évek adataiból látszik, hogy hol kicsit több, hol kicsit kevesebb gyerek születik, de a szülési kedvet nem sikerült meghozni.
 
 Keveházi Katalint, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértőjét, a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány vezetőjét kértük arra, segítsen értelmezni, miért nem sikerül az Orbán-kormánynak lényegi elmozdulást elérnie a születések számának növelésében. Keveházi emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012-ben meghirdetett „Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma" című programjára, amely a női foglalkoztatás ösztönzésében látta a demográfiai krízis megoldását.
 
 – Már a címével is, majd a családi és a házassági adókezdemény bevezetésével is jelzi a kormány, hogy mely gyermekek születését kívánja ösztönözni – mondja. A szakértő rámutat: a női foglalkoztatás ösztönzése érdekében bevezetett kormányzati intézkedések – a rugalmas gyed, a munkahelyvédelmi akcióterv, az atipikus munkaformák szabályozása – sem voltak elegendők ahhoz, hogy a szülőképes korban lévő nők foglalkoztatottsági adatai számottevően javuljanak.
 
 – A felmondási védelem megszüntetésével romlott a munkahelyre való visszatérés esélye, és ha nem csökkent jelentősen e réteg foglalkoztatása, az leginkább az anyagi bizonytalanság miatt növekvő munkavállalási kényszer következménye. Így nem csoda, hogy még e leegyszerűsített képlet szerint sem nőhetett a születésszám – magyarázza.
 
  Keveházi az adatokat elemezve azt mondja, hogy 2014-ben az előző évihez képest ugyan volt kedvező elmozdulás, ami mögött egy szűk réteg esetében a rugalmas gyed bevezetése is húzódhat, de összességében tovább csökkent a születésszám. Figyelmeztet: a 70-es évek elejének nagy létszámú generációinak gyermekvállalási lemaradása már nem behozható, a 80-as évektől csökkenő létszámú, ma szülőképesnek tekinthető generációk gyermekvállalási kedvének nagy növekedésére pedig aligha lehet számítani. – A 2014-es születésszám a 2009-estől több mint öt százalékkal elmaradt, a mélypontot 2010 és 2013 jelentette – fűzi hozzá.
 
 Azt is megkérdeztük, hogy lehetséges-e mégis olyan közpolitika, amely elindíthat egy pozitív folyamatot. – A támogató intézkedések önmagukban korántsem elegendők. Bár kétségtelen, hogy a tudatos és felelős gyermekvállaláshoz hozzájárul az anya tartós munkaerő-piaci perspektívája, és kutatásokkal alátámasztott tény az is, hogy a kiszámítható saját jogú jövedelemmel rendelkező nők nagyobb eséllyel tudják gyermekeiket emberhez méltó életkörülmények között felnevelni, a nők foglalkoztatása nem az egyetlen a gyermekvállalást befolyásoló tényezők közül. Már csak azért sem, mert a nők általában nem egyedül vállalnak gyermeket. A párkapcsolatok stabilitását is befolyásolja a pozitív jövőkép, amelynek hiányáról árulkodik, hogy a gyermekvállalási korban lévők hét-nyolc százaléka külföldön él – mutat rá Keveházi Katalin. Ez az arány pedig szinte biztosan nőni fog. Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport nemrégiben hozta nyilvánosságra legfrissebb kutatását a hazai egyetemistákról: a kivándorlást tervező hallgatók aránya 37 százalékra emelkedett.
 
  A szakértő szerint az intézkedések figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a gyermekvállalás hosszú távon jelent jelentős – és a gyermekek életkorával növekvő – anyagi megterhelést. – A család jövedelemhez jutásának perspektívája nem lehet a közfoglalkoztatás. A munkaerő-piaci helyzet bizonytalansága mellett nagyban befolyásolja a gyermekvállalási kedvet a szociálpolitikai, az egészségügyi és oktatási rendszerbe vetett bizalom alakulása, a szülő személyes biztonságérzete, jövőképe. Romlik az oktatás, az egészségügy minősége és elérhetősége, hanyatlik a családsegítő intézményrendszer, romlott a lakhatás biztonsága, az eladósodottság, drágult a bölcsődei szolgáltatás, a gyermekétkeztetés, megjelent a gyermekéhezés. A tankötelezettség leszállítása, a gimnáziumi férőhelyek számának lecsökkentése ugyancsak azt üzeni a leendő szülők sokaságának, hogy az ő gyermekük nem fontos, egyenlő esélyeit a társadalom nem kívánja biztosítani – fogalmaz.
 
   Az a tény, hogy Magyarországon ma a gyermek jelenti a legnagyobb szegénységi kockázatot, szintén nem kedvez a gyermekvállalásnak. Ahogy Keveházi rámutat: – A Tárki adatai szerint, ha nemcsak a jövedelmi szegénységet, hanem az egyéb dimen­ziókat is figyelembe vesszük, akkor a gyermekek 52 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem tudunk kikecmeregni a demográfiai gödörből.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector