Startlaphoz Csatlakozz!

Átlagosan 7,3 euróba kerül egy dolgozó óránként

Olcsó a hazai munkaerő

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 16:06

 A magyar munkaerő az ötödik legolcsóbb Európában, átlagosan 7,3 euróba kerül egy dolgozó óránként – írja a Metropol.

A magyar munkaerő az ötödik legolcsóbb Európában, átlagosan 7,3 euróba kerül egy dolgozó óránként. Ez kevesebb mint a harmada a 24,6 eurós uniós átlagnak, és az ötödét sem éri a csúcsot jelentő dán, belga vagy svéd dolgozók utáni költségnek – derül ki az Eurostat legfrissebb, 2014-re vonatkozó adataiból.

  Az átlagos óránkénti munkaerőköltség legnagyobb részét a bruttó kereset jelenti, de beletartoznak az alkalmankénti jövedelmek és juttatások, valamint a nem bérjellegű költségek, mint például a munkáltatói társadalombiztosítási hozzájárulás is. Az eleve alacsony, 7,3 euróba (mintegy 2200 forint) kerülő magyarországi munkás tíz eurócenttel még olcsóbb is lett 2013-hoz képest.


  Igaz, ez a csökkenés az euró-forint árfolyam-ingadozás hatása, a nemzeti fizetőeszközben mérve Magyarországon 3,3 százalékkal nőttek a bérköltségek. Az euróövezeten kívüli tagállamokat tekintve a magyar változás több, mint a Csehországban, illetve Bulgáriában bekövetkezett 2, illetve 2,6 százalékos drágulás. Nagyjából megegyezik a litvániai és a lengyelországi 3,5 százalékos szinttel, de nem éri el a romániai 6 százalékos költségnövekedést.

  A munkaerőköltségek csaknem negyedét, 23,2 százalékát a nem bérjellegű kiadások jelentik Magyarországon, ami megközelíti az uniós 24,4 százalékos átlagot. Harminc százalék fölötti aránnyal Franciaországban és Svédországban a legnagyobb a nem bérjellegű költségek hányada. Szlovéniában, Bulgáriában, Horvátországban és az Egyesült Királyságban 16 százalék körüli ez az arány, és nem is ezek a legalacsonyabb számok.
 
  Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője szerint Magyarország problémája nem a bérek versenyképességében vagy a nagy arányú elvonásban keresendő. – Nem azt gyártjuk, amit és amennyiért kellene, és nincs benne annyi tudás, hozzáadott érték – mondta a szakértő az alacsony hazai munkaerőköltségekről. Hozzátette, ez alól egyedül a multinacionális nagyvállalatok jelentenek kivételt, és emiatt az ország bérezésben és versenyképesség tekintetében is kettészakadt.

  Adler Judit szerint sokkal többet kellene fordítani kutatás-fejlesztésre, valamint több nagyvállalatra lenne szükség, mert nemzetközi szinten azok lehetnek igazán versenyképesek. A kis- és középvállalkozások fontosak a foglalkoztatás és a belső piac szempontjából, ám nem jelentik a termelékenység csúcsát. Azokban az országokban ugyanis, ahol  magas a bérköltség, olyan termékeket állítanak elő, olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek elbírják a magas bérezést.

Forrás: Metropol

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Olcsó a hazai munkaerő.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector