Startlaphoz Csatlakozz!

Érdemes előre árnyékolni

A meleg az irodai gépeket és az embereket is megviseli

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 08. szerda, 10:13

Itt az idei eddigi legnagyobb kánikula, de a munka nem állhat le. A meleg viszont a gépeket és az embereket is megviseli. Adunk néhány tippet, hogy ne csak a túlélésre tudjunk koncentrálni jó pár munkanapon – írja a piacesprofit.hu.

Az emberi szervezetre a hőség hatással van, ezt tudomásul kell vennünk. Hatással van a munkavégzésre és a munkaszervezésre is.
 
A gépek se bírják
 
  Nem csak az emberek, a gépek számára is plusz terhelést jelent a hőség. Figyeljünk rá, hogy amit lehet, helyezzünk át árnyékba, így nem fog túlforrósodni a számítógép sem – és a ventilátoroknak sem kell folyamatosan pörögnie, ami jelentős plusz fogyasztást jelentene.
 
  A legjobbat akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.
 
  Kézenfekvő megoldásnak tűnik a légkondicionálás, de sok helyen nincs is, ha meg van, akkor is sok lehet vele a gond. Érdemes figyelni rá, hogy ne hűtsük le túlságosan az irodát. Egyrészt a szervezetnek rosszat tesz a napi többszöri hatalmas hőmérséklet-változás, ahogy ki-be mászkálnak a dolgozók, de ha váratlanul ér valakit az irodai hideg, akár többen is megbetegedhetnek. És ki akar megfázás miatti hiányzásokat a nyár közepén?
 
  Ha ügyfeleket fogadunk, még inkább érdemes figyelni, hogy ne legyen drasztikus belépni a céghez. Ők ugyanis nem ismerik a szokásainkat és jó eséllyel nem hoznak magukkal egy plusz pulóvert a tárgyalásra egy kánikulai napon.
 
 Ha a kollégák panaszkodnak, hogy túl hideg (a befúvó alatt) vagy túl meleg van (attól távol), érdemes megfontolni, egy esetleges helycserét is. A folyamatos elégedetlenkedés nem csak a hangulat, a munka rovására is megy, érdemes tehát foglalkozni vele. Ha viszont már költözködnek a kollégák, próbáljunk meg hatékonysági szempontokat is figyelembe venni, kiváló alkalom lehet ez a munkafolyamatok és csoportok optimalizálására.
 
Muszáj figyelni rá
 
 Próbáljuk meg úgy szervezni a munkát, hogy lehetőség szerint ne a legnagyobb kánikulában kelljen hosszú és fontos meetingeken ülni egész nap – biztos, hogy rosszabb lesz az eredmény, mint máskor.
 
  Az igazán meleg napokon érdemes egy kicsit korábban kezdeni a munkát akkor is, ha egyébként akár csak tíz óra körül járnánk be. A reggeli hűvösségben egyrészt nem izzadunk meg a nem éppen nyárias üzleti öltözetben, amíg eljutunk az irodáig, és az agyunkra sem telepszik még rá a hőség. Érdemes a munkaszervezést is ehhez igazítani és még frissen elvégezni néhány fontos feladatot.
 
  Az öltözködéssel egyébként sokat könnyíthetünk a saját helyzetünkön. Bár a dress code kemény dolog, azért vannak lehetőségek kicsit nyáriasabbá tenni az öltözetet.
 
  A fehér például mindig beválik. Elegáns, divatos és tényleg visszaveri a napsugarakat. Az egyetlen amire muszáj figyelni, hogy a biznisz megjelenésbe csak akkor fér bele, ha tényleg egyáltalán nem áttetsző az anyag.
 
  A szigorú dress-code a nőknek minden üzleti szituációban harisnya viselését írja elő. A szabályok mostanra sokat lazultak, sokszor el lehet tekinteni ettől, de a legalább térdig érő szoknyához ragaszkodjunk! Ha nagyon hivatalos helyre megyünk, be kell vállalni a harisnyát – vagy a nejlonnál valószínűleg kellemesebb, vékony anyagú nadrágot.
 
  Férfiaknak érdemes lehet beszerezni egy világos anyagú öltönyt, sokat segíthet a hőségben. Fontos viszont, hogy a rövid ujjú ing egyszerűen tilos hivatalos megjelenés esetén! Az illemszabályok viszont megengedik, hogy egy-egy megbeszélés során levegye valaki a zakóját és felhajtsa a hosszú ujjú ing ujját.
 
  Körülbelül 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is meg kell inni, ha nem érezzük szomjasnak magunkat. Érdemes viszont lemondani kávéról, teáról, mivel dehidratál.
 
Fontos szabályok
 
  Ahol nincs szellőztetés vagy légkondicionálás, munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (hőségriasztással, hőségriadóval járó időszakban ennél akár hosszabb időszakban) pihenőidők beiktatása történjen, melyet lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, lehetőleg komfortzónába eső, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.
 
  A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, legalább félóránként a folyadékveszteség pótlására védőitalt, legalább 14-16 °C -ra hűtött ivóvizet kell biztosítani higiénés követelmények betartásával (személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharak, stb.)
 
  A szellőztetés céljára szolgáló rendszerek, és légkondicionáló berendezések esetén biztosítani kell a rendszeres karbantartásukat, amelyről a készülék gyártója által készített gépkönyv ad iránymutatást.
 
  Meleg munkahelyi klíma esetén különösen fontos annak figyelembe vétele, hogy az egyéni védőeszközök (különösen a légzésvédő) használata különböző mértékben, egyénenként változó mértékben többletterhelést jelenthet viselője számára, ezért indokolt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának tanácsát is kikérni az egyéni védőeszközökkel kapcsolatban.

Forrás: piacesprofit.hu
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A meleg az irodai gépeket és az embereket is megviseli.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector