Startlaphoz Csatlakozz!

Gyere haza fiatal

Egy hazatérő fiatal pont a programot működtető állami intézménynél fog dolgozni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 09. csütörtök, 17:46

Az elmúlt években nagyon sok magyar ment külföldre dolgozni. Az állam egy részüket szeretné hazacsábítani. Ezért Gyere Haza Fiatal néven 100 millió forintos programot indítottak. A dolog nem megy simánírja a 444.hu.

  Pedig mindent megtesznek. Van olyan hazatérő fiatal, aki jobb híján a programot működtető állami intézménynél fog dolgozni.
 
  Másoknak meg pont el kellett hagyniuk azt a szervezetet.
 
  „A Gyere haza fiatal program a külföldön élő magyar állampolgárokat kívánja megszólítani. Legfőbb célunk, hogy kivándorolt honfitársaink számára lehetőséget kínáljunk arra, hogy Magyarországon színvonalas munkát vállalhassanak, egzisztenciát teremthessenek. (…) Partnercégeinkkel elkötelezett hívei vagyunk a programnak, mert mi hiszünk abban, hogy megéri.”
 
 Ezt írják a Gyere Haza Fiatal program hivatalos oldalán. A projektet az állami Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) működteti, első körben azt tűzték ki célul, hogy 100 millió forintból 50 embert csábítanak haza az Egyesült Királyságból.
 
  Az egész projekt akkor kapta az első gellert, amikor Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár egy hónappal az április kezdés után azt mondta a köztévében, hogy 40 ezren regisztráltak a Facebookon, pedig ez nem volt igaz. Június elején 54 komoly érdeklődő volt, a hónap végén 4 hazatérőről írt az Index.
 
  Szóval nem pörögtek nagyon az események, közben meg kellett már a siker
 
  Az OFA-nál ekkor húztak egy váratlan dolgot.
 
  Dóra: Kampánynak jó lesz
 
 Június 12-én került ki a hvg.hu-ra egy videó az első hazatérőkről. Maga Varga Mihály gazdasági miniszter szorongatta a külföldről hazatérő fiatalokat.
„Jött ez a program, és akkor kapóra jött maguknak?”
– kérdezte mosolyogva a miniszter.
„Igen, igen”
– bólogattak a hazatérő fiatalok, egy fiú és egy lány.
 
  Csattanós válasz volt ez a huhogóknak. Ha a magyar állam akarja, akkor az „elkötelezett partnercégekkel” közösen bizony haza tudja hozni, akit érdemes.
 
  Ugyanebben a videóban később kicsit zavaros volt, hogy a hazatérő magyar lány, Dóra akkor most pontosan hol, vagy miként fog itthon dolgozni, hogy ő már hazajött-e igazából, vagy még csak tervezi.
 
  Mint utólag kiderült nem véletlenül.
 
  Dóra ugyanis hazajött, de nem a piacra. Ő a Gyere Haza Fiatal programot irányító OFA-nál lett marketinges.
 
  “Dóra csatlakozott a Gyere Haza Fiatal programhoz, de egyéb úton is jelentkezett álláshirdetésekre. Az OFA által megjelölt pozícióra jelentkezett és felvételt nyert. Természetesen a programból semmilyen támogatásban nem részesült. A sikeresen közvetítettek között őt nem jelenítettük meg a statisztikáinkban sem korábban, és nem fogjuk a jövőben sem.”
 
  Ezt írta kérdésünkre az ő felvételéről az OFA.
 
 Érdekes bukfenc, hogy az OFA szerint a lány a statisztikákban nem szerepel sikerként, de mikor a sikeresen hazacsábított fiatalokat kellett Varga Mihály oldalán mutogatni a sajtótájékoztatón, akkor azért találtak neki helyet a kamerák előtt.
 
  Az OFA-nál egyébként láthatóan nem tartják problematikusnak vagy fenntarthatatlan modellnek, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalokat nem a „piacra” vagy partnercégekhez közvetítik, hanem saját kötelékükben találnak nekik állást.
 
  „Éppen a tegnapi nap folyamán járt nálunk egy másik, Angliából hazatérő jelölt is, egy általunk nyilvánosan is meghirdetett pozícióra. Mivel több jelentkezőt is meghallgatunk, ennek az eredményét még nem ismertetjük.”
 
  Ezt írták levelükben.
 
Pár embert meg pont el kellett küldeni
 
  A történetet még inkább árnyalja, hogy miközben a külföldről hazatérő fiatalnak az OFA-ban találtak munkát, addig a szervezetben dolgozó munkatársak közül többet el kellett küldeni.
 
 A munkatársak egy része egyáltalán nem örült neki, hogy jó munkaerőnek tartott, családos embereket küldtek el az OFA-tól.
 
  A szervezet vezetői szerint egyébként nincs összefüggés a távozások, és az újonnan érkező kolléga között. Azt mondják, hogy egyszerűen volt, akinek lejárt a munkaszerződése, és a megnyíló munkakörhöz pedig nem volt meg a megfelelő végzettsége illetve tapasztalata.
 
  Még jó hogy így van, különben olyan ördögi kör alakulhatna ki, amiben munkatársakat küldenek, hogy legyen hely a külföldről hazatérőknek, a munka nélkül maradt emberek esetleg külföldön kényszerülhetnének állást keresni, és az állam megint százmilliókat költhetne a hazacsábításukra. Tényleg szerencse, hogy ilyesmiről nincsen szó.
 
A koordinációs igazgató nem vezető
 
  A fentieken túl az OFA-nál más is borzolja a kedélyeket.
 
  Pár hónapja nevezeték ki a cégnél Soós Andreát koordinációs igazgatónak, ő korábban főosztályvezető volt az OFA-nál, és a Diplomamentő program kapcsán szerepelt a nyilvánosság előtt. Volt, aki meg akarta tudni, hogy a közpénzből működő állami cég új igazgatója mennyi pénzt fog keresni (különös tekintettel például az elbocsátásokra), ezért közérdekű adatkérést küldött az ügyben.
 
  Pákozdi Szabolcs ügyvezető igazgató válaszában azt fejtegeti, hogy a koordinációs igazgató nem számít vezető állású munkavállalónak, és ezért nem is kell elárulni, hogy mennyi fizetést kap közpénzből.

Forrás: 444.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egy hazatérő fiatal pont a programot működtető állami intézménynél fog dolgozni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector