Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Amikor keresőképtelen a dolgozó

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 14. kedd, 08:01

Habár a köznyelvben sokszor csak táppénzként emlegetik, valójában a munkavállaló betegsége miatti távolléte esetén először betegszabadságról beszélünk – írja a munkajog.hu.

  Időtartamát tekintve ilyenkor a munkavállaló keresőképtelennek minősül, azaz saját betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni. A Munka Törvénykönyve alapján a betegség miatti keresőképtelenség idejére évente 15 munkanapra betegszabadság jár. Amennyiben év közben kezdődik a jogviszony, úgy ez arányosításra kerül. Arányosításnál egész napnak kell tekinteni a fél napot elérő töredéknapot. Abban az esetben is jár arányosan a betegszabadság a jelenlegi munkáltatónál, ha a dolgozó előző munkahelyén már kimerítette a 15 napnyi betegszabadságát.
 
  Betegszabadságra a munkaviszonyban foglalkoztatottak mellett a közszolgálati, közalkalmazotti, kormánytisztviselői jogviszonyban foglalkoztatottak is jogosultak. Egyéni- vagy társas vállalkozó, valamint,  a magánszemély, ha megbízás alapján végez munkát, nem lesz jogosult betegszabadságra. Továbbá akkor sem jár betegszabadság, amennyiben a keresőképtelenség üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés vagy veszélyeztetett várandóság miatt áll fenn.
 
  A betegszabadság idejére járó juttatást teljes egészében a munkáltató fizeti, melynek összege a távolléti díj 70%-a, ami a bérhez hasonlóan adó- és járulékköteles. A betegszabadságra jogosult személy amennyiben már kimerítette betegszabadság napjait, az azt követő naptól - keresőképtelensége további időtartamára - ellátásként táppénzre lesz jogosult. Azokban az esetekben, amikor a dolgozó nem jogosult betegszabadságra, a keresőképtelenség első napjától táppénz jár.
 
  A betegszabadsággal ellentétben a táppénz naptári napokra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is. Táppénzre jogosult az a biztosított, aki pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, keresőképtelen és erről orvosi igazolása is van. Táppénz, a betegszabadságra való jogosultsági napokat leszámítva, az igazolt keresőképtelenség idejére jár a magánszemélynek, azonban legfeljebb egy éven át. A táppénz összege kevesebb, mint a betegszabadságra járó juttatás. Folyamatos, legalább 2 évi biztosítási idő esetében a táppénz alapjának 60 %-a, ennél rövidebb biztosítási idő, továbbá kórházi ellátás tartama alatt 50 %-a. Amikor a szülő 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése alatt a gyermek mellett tartózkodik az intézményben, a táppénz összege szintén a táppénz alapjának 50 %-a. A táppénz napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami 2015-ben napi maximum 7000 forint táppénz ellátást jelent a keresőképtelen személyek számára. A táppénz iránti kérelmüket a munkavállalók a munkáltatójukhoz kötelesek benyújtani, míg az egyéni vagy társas vállalkozók a székhelyük szerinti illetékes megyei kormányhivatalhoz. A táppénz ellátást a foglalkoztatónál működtetett társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában a foglalkoztató székhelye szerint illetékes kormányhivatal bírálja el és folyósítja. Amennyiben a munkavállalónál olyan változás következik be, ami befolyásolja az ellátásra való jogosultságát vagy annak folyósítását, úgy ezt 15 napon belül be kell jelentenie az ellátást folyósító szervhez. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, a bejelentés késedelmes teljesítése vagy valótlan adatok közlése esetén 10 000 Ft-tól - 100 000 Ft-ig terjedő összegű bírságot szabhat ki a hatóság.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Amikor keresőképtelen a dolgozó.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector