Startlaphoz Csatlakozz!

Flow

Így lehet élmény a munka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 15. szerda, 08:12

A flow állapota, amikor az ember teljesen feloldódik a tevékenységben amit végez, egyszerre aktív és relaxált, úgy dolgozik, hogy közben feltöltődik. Jól hangzik mi? Mutatjuk, mi az alapja – írja a piacesprofit.hu.
 
  Ha valami, akkor az életünkben a munkával eltöltött idő az, ami lényegesen nem változott az emberi evolúció során. A kezdeti vadászó, halászó gyűjtögető ember életének nagy részét önfenntartással töltötte és ezt tesszük ma is, csak kicsit másképpen. Egy régi olasz mondás szerint:  „Il lavoro nobilita L’uomo, e lo rende simile alle bestie”, vagyis  „a munka nemesíti az embert – de le is aljasíthatja.” Fenti mondás egyik értelmezési lehetősége, hogy a készségek fejlett szintjét megkívánó, szabadon végzett munka összetettebbé teszi az ént, másfelől azonban nincs, ami olyan zűrzavart idézne elő bennünk, mint a kényszer hatására végzett lélekölő munka. Óriási különbséget jelent, az életünkben, hogy a munkánk örömet jelent-e számunkra, vagy sem.
 
  A modern társadalomban a munka valamiféle az „igazi élettől” távol eső, fáradtságos dologgá vált, ami csak nyűgnek van. Valami, amit azért kell végeznünk, hogy nagyobb házba költözhessünk, vagy megvehessük a legújabb kütyüket. Pedig a munka nem szükségképpen kellemetlen, sőt, jó esetben igazán örömteli tevékenység is lehet.
 
Szeretjük a kihívást
 
 Olasz pszichológusok egy csoportja, Fausto Massimini professzor és Dr. Antonella Delle Fave interjúkat készített a hagyományos paraszti létformát élő emberekkel arról, hogy az ő életükben hogyan egyeztethető össze munka és magánélet. A tíz legidősebb meginterjúvolt mind olyan válaszokat adott, amiben a munkát említették az első helyen, mint a tökéletes élmények forrását és nem akartak volna kevesebbet dolgozni, akkor sem, ha erre lehetőségük nyílna. A megkérdezett gyerekek többsége is így gondolkodott a munkáról, ugyanakkor a húsz év fölöttiek, már más gondolatokat fogalmaztak meg. Az ő nézőpontjuk szerint, ha lehet, a munka legyen kevesebb és több az utazással szórakozással eltöltött szabadidő. A különbség a két felfogás között azzal magyarázható  a magyar származású, de Kaliforniában élő és alkotó Csíkszentmihályi Mihály professzor szerint, hogy az olasz kollégái által megkérdezett idős emberek élete sosem volt egyszerű, viszont a megélhetéshez folyamatosan újabb készségeket kellett kifejleszteniük magukban – ahogy a gyerekek is folyamatosan próbára teszik magukat a fejlődésük közben.
 
  Munka közben gyakran ki kell lépnünk a komfort zónánkból, hogy új kihívásokat oldjunk meg. De a boldogság nem is a könnyű pillanatokból jön, hanem az izgalmas kihívások megoldásából. A flow „a tökéletes élmény”, valójában épp ebből a paradoxonból jön. Flow-ról ugyanis akkor beszélünk, amikor az ember elmélyült, fókuszált figyelemmel végez egy tevékenységet, miközben a felszabadító könnyedség, a belülről fakadó öröm élményét tapasztalja. Vagyis miközben feladatot teljesítünk és elvárásoknak felelünk meg, de ugyanakkor a feladat elvégzése élményt okoz, leköt.
 
  Flow állapotban a személy és az általa végzett tevékenység nem különül el, hanem a tevékenységet végző eggyé válik a cselekvéssel, és abban teljes mértékben feloldódik. Az időérzék megszűnik, és a tevékenység végzése közben az idő szinte repül. A tevékenység közben az egyén arra fókuszál, amit éppen csinál, nem kalandozik el, nem terelődik el a figyelme.
 
Bárhol elérhető
 
  Hogy milyen az a munka, amivel elérhető a flow élmény? Olyan konkrét feladatokat foglal magába, ami próbára teszi a képességeinket (tehát nem unalmas), de nem haladja meg azokat (tehát nem okoz szorongást és amelynek világos, konkrét célja van. Fontos, hogy a tevékenység közben azt érezzük, hogy a tevékenység felett képesek vagyunk kontrollt gyakorolni, hogy hatásunk van, tőlünk függ valaminek az alakulása.
 
  És ne higgyük, hogy a flow megéléséhez valamilyen különösen kreatív, vagy épp művészi tevékenység végzése közben van csak lehetőség. Éppúgy előhívhatja akár a favágás is.
 
  Hogy a mi cégünkben is lehetőség nyíljon a flow megélésére – és így növekedjen a motiváció és a hatékonyság – megfelelő körülményeket kell teremtenünk. Szükség van olyan környezetre, ahol a figyelmet nem terelik el felesleges dolgok – az egyterű iroda hátráltató ebben az esetben. Elengedhetetlen a gondosan kialakított feladat struktúra és munkabeosztás, hogy elképzelhető legyen a kihívást jelentő, de nem túlterhelő munka. A ma oly népszerű multitasking – vagyis az, hogy több dolgot csinálunk egyszerre – szinte lehetetlenné teszi a flow megéléséhez szükséges elmélyülést, iktassuk ki, ha lehet!
 
  Fontos továbbá a megfelelő munka motiváció fenntartása (ami egyáltalán nem a pénzről szól), amit jó esetben a fejlődés lehetősége és az az érzés táplál, hogy a munkavállaló azzal amit elvégez, hozzátesz valamit a cég működéséhez és így a világhoz is. (Klasszikus példa a NASA takarító legendája, aki, amikor megkérdezték tőle, mivel foglalkozik, azt válaszolta: segítek abban, hogy ember juttassunk a Holdra.) A flow eléréséhez arra van szükség, hogy a dolgozó egy bizonyos területen autonómiával rendelkezzen (egy friss felmérés szerint a munkavállalók körében az egyik fő stressz faktor az, hogy nincs befolyásuk a saját beosztásukra) és bármilyen kis részfeladat is esik az ő hatáskörébe, átlássa az egész rendszer célját és működését.
 
  Minél több időt tölt valaki úgy, hogy megéli a flow élményét, annál erősebbnek, aktívabbnak, kreatívabbnak és összpontosításra képesnek érzi magát. A boldog munkavállaló pedig fontos lépés a sikeres céghez.
 
Forrás: Piac&Profit

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így lehet élmény a munka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector