Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint felük csak általános iskolát végzett

Drámaiak megnőtt az ötven év felettiek száma a közfoglalkoztatottaknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 15. szerda, 08:26

A közfoglalkoztatottak 52,5 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett, több közöttük a férfi, mint a nő, és az utóbbi hónapokban a segélyezési rendszer átalakításának következtében drámaian megnőtt körükben az 50 év felettiek száma – derül ki az adatok elemzéséből. A legtöbb közfoglalkoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozik, a legkevesebb Komárom-Esztergomban – írja a Magyar Nemzet.

  Noha idén minden korábbinál több pénzt különített el közfoglalkoztatásra az állam, a legfrissebb adatok szerint áprilisban mégis 38 700 fővel kevesebb embert alkalmaztak közfoglalkoztatottként, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárságának részletes elemzéséből. A létszám annak ellenére csökkent tavalyhoz képest, hogy idén 40 milliárd forinttal többet, 270 milliárd forintot különítettek el erre a célra, mint tavaly. Közfoglalkoztatottként átlagosan és havonta 192 498 főnek adtak munkát áprilisban, ami ugyan 32,5 százalékos növekedést jelent az előző havi adatokhoz képest, de a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva ez 16,8 százalékos csökkenésnek számít. A férfiak vannak többségben: jelenleg a közfoglalkoztatottak 53,8 százaléka férfi, csupán 46,2 százalék nő.
 
  Életkor szerint is jelentős változások tapasztalhatók a közfoglalkoztatotti állományban. Az érintettek 59,2 százaléka 26–50 év közötti, a 25 évesek vagy annál fiatalabbak aránya 14,6 százalék, az 50 év felettieké pedig 26,2 százalék volt áprilisban. Ez igen magas szám, ebben a korcsoportban nőtt a legnagyobb arányban a közfoglalkoztatotti létszám az előző évihez képest, és itt mérhető a legkisebb létszámcsökkenés a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Az álláskeresők között egyébként egy év alatt 9,3 százalékkal nőtt az 50 év felettiek száma, ami a szociális segélyezési rendszer idén márciusi, az idősebbek szempontjából hátrányos átalakításának következménye: korábban az 55 év feletti álláskeresők rendszeres szociális segélyre voltak jogosultak, most már azonban csak foglalkoztatást helyettesítő támogatást (fht) kaphatnak, amelynek összege sokkal alacsonyabb a nekik járó korábbi ellátásnál. Az fht-t ráadásul csak annak folyósítják, aki egy év alatt legalább harminc nap munkaviszonyt tud igazolni, ha ez nincs meg, az álláskereső semmilyen ellátásban nem részesül.
 
  A közfoglalkoztatásban részt vevőket legmagasabb iskolai végzettségük szerint vizsgálva kijelenthetjük, hogy az érintettek legnagyobb hányada csak általános iskolát végzett (44,8 százalék). A kevesebb mint nyolc osztályt végzett közfoglalkoztatottak aránya 7,7 százalék, vagyis a közmunkások több mint fele legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Magas még a szakmunkások, illetve a szakiskolai végzettséggel rendelkezők aránya (28 százalék). Az érettségit adó középiskolai végzettségűeké 17,1, míg a diplomásoké 2,4 százalék volt a tárgyhónapban. Figyelemre méltó, hogy egy hónap alatt kiemelkedő mértékben emelkedett a diplomások száma a közfoglalkoztatásban (58,6 százalékkal), ami az induló programok sajátosságainak köszönhető. A közfoglalkoztatottak legnagyobb arányban (46,2 százalék) egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet végeztek, illetve egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak (6,3 százalék) voltak. Kiemelhető még az általános irodai adminisztrátor (4,2) és a mezőgazdasági segédmunkás (3,9) munkakör.
 
  A legtöbb közfoglalkoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén (32 400 fő) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (28 100 fő) megyében dolgozott a vizsgált időszakban, további négy megye (Hajdú-Bihar, Baranya, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok) esetében és Budapesten az érintettek száma szintén meghaladta a tízezer főt. Az előző év azonos időszakához képest Baranya, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével azonban mindenhol kevesebben dolgoztak közfoglalkoztatottként, a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom (49,7 százalékkal), Pest (48,6), Veszprém (47,2) és Heves (43,8) megyében tapasztalható.
 
  A legnagyobb közfoglalkoztatók listáját a korábbiakhoz hasonlóan a Nemzeti Művelődési Intézet vezeti, amely 5872 főt alkalmazott ilyen jogviszonnyal a vizsgált hónapban. Jelentős közfoglalkoztatók még a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (2667 fő) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (2336 fő), továbbá a különböző területi vízügyi igazgatóságok.

Forrás: mno.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Drámaiak megnőtt az ötven év felettiek száma a közfoglalkoztatottaknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector