Startlaphoz Csatlakozz!

Az ügyvezetők felelőssége komoly aggodalmakat keltett a cégvilágban

Mikor felel a vezető tisztségviselő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 15. szerda, 10:33

A Polgári Törvénykönyv alapján a vezető tisztségviselők a jövőben fokozottabb felelősséggel kötelesek eljárni. Az ügyvezetők felelőssége komoly aggodalmakat keltett a cégvilágban, ezért jó tudni, hogy milyen esetekben merülhet fel a felelősség kérdése – írja a piacesprofit.hu.

  A vezető tisztségviselők növekvő felelősségi köre az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó változás a tavaly életbe lépett új Ptk-ban. A szabályok kapcsán azonban még mindig nagy a bizonytalanság a cégvezetők körében, ezért együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértői cikke segítségével összegyűjtöttük, milyen esetekben merülhet fel az ügyvezetők felelőssége.
 
Cégalapításkor
 
  Az előtársasági időszakban a vezető tisztségviselő felelőssége két esetben merülhet fel. A vezető tisztségviselő a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség szabályai szerint felel akkor, ha a gazdasági társaság nyilvántartásba vételét jogerősen elutasítják, és ezt követően az előtársaság a működését nem szünteti meg haladéktalanul. A megszűnésig vállalt kötelezettségeket a létrehozni kívánt társaság rendelkezésére bocsátott vagyonból kell teljesíteni. Ha a létrehozni kívánt társaságnál a tag felelőssége korlátozott volt, és a tag helytállása ellenére ki nem elégített követelések maradtak fenn, e tartozásokért harmadik személyek irányában a létrehozni kívánt gazdasági társaság vezető tisztségviselői korlátlanul és egyetemlegesen kötelesek helytállni.
 
Szerződésszegés
 
  A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a belső viszonyokban, azaz a társaságnak okozott károkért a szerződésszegéssel okozott (kontraktuális) kárért való felelősség szabályai szerint felel a társasággal szemben. A szerződéses jogviszonyra tekintettel a felelősség korlátozható a vezető tisztségviselők esetében is, ez a felelősségkorlátozás azonban a társaság és a vezető tisztségviselő közötti kapcsolatra vonatkozik.
 
  A vezető tisztségviselőnek lehetősége van arra is, hogy a társaságtól felmentvényt kérjen. A társaság legfőbb szerve a beszámoló elfogadásával egyidejűleg a felmentvénnyel azt igazolja, hogy a vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenységét megfelelően végezte az előző üzleti évben. A vezető tisztségviselőt az ügyvezetés kapcsán nem terheli eredményfelelősség. Ha a tevékenysége során a társaság érdekeit szem előtt tartva, elvárható gondossággal jár el, az esetlegesen bekövetkező kár esetén sem terheli felelősség. A vezető tisztségviselő kárfelelősségét és kártérítési kötelezettségét az alapozza meg, ha a létesítő okiratban és a Ptk.-ban meghatározott ügyvezetési (képviseleti) kötelezettségeit megszegi, és ezzel okoz a társaságnak kárt.
 
Szerződésen kívüli károk
 
  Ha a társaság okoz harmadik személynek kárt a működése során, akkor a károsulttal szemben a társaság tartozik felelősséggel (akár szerződéses, akár szerződésen kívüli károkozásról van szó). Szerződésen kívül okozott károk esetében a szabályozás bizonyos esetekben a károkozó helyett vagy mellett mást is bevon a kártérítés körébe, hogy a károsult kedvezőbb feltételekkel érvényesíthesse a kárigényét. Erre példa, ha a társaság vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, akkor a károsulttal szemben nemcsak a vezető tisztségviselő, hanem a társaság is felel egyetemlegesen. Például, ha az ügyvezető elmegy tárgyalni egy partnerhez, és ott véletlenül összetör valamit és ezzel kárt okoz, akkor a kártérítési igény nemcsak vele szemben érvényesíthető, hanem a társasággal szemben is. Ekkor a felelősség értelemszerűen a szerződésen kívül okozott (deliktuális) kárért való felelősség szabályai szerint alakul.
 
Forrás: Piac és Profit
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mikor felel a vezető tisztségviselő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector