Startlaphoz Csatlakozz!

Segít a feszültség levezetésében, az impulzív viselkedés megelőzésében

Hasznos lenne a műszak közbeni szieszta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 15. szerda, 16:56

A Michigani Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a szieszta vagy a hosszabb szünet segít a feszültség levezetésében, az impulzív viselkedés megelőzésében, továbbá a munkahelyi biztonság előmozdításában – írja az otvenentul.hu.

  „Eredményeink alapján a szieszta bevezetése hasznos intézkedés azok számára, akiknek hosszabb időn keresztül ébren kell maradniuk, mert hozzájárul a nehéz vagy stresszes feladatok megoldásához” – fogalmazott Jennifer Goldschmied, az intézmény doktorandusz hallgatója.
 
  Egyre több emberre jellemző, hogy nem alussza ki magát éjjel, ami hátrányosan hat az energiaszintre, a koncentrálóképességre és a memóriára is – magyarázták a szerzők.
 
  A délutáni alvás érzelmekre gyakorolt hatásának vizsgálatára negyven 18 és 50 év közötti résztvevő kapott következetes alvástervet. Az önként jelentkezők három éjszakán keresztül tartották be az előírásokat, mielőtt különböző számítógépes teszteknek vetették alá őket, továbbá álmosságra, hangulatra és impulzivitásra vonatkozó kérdéseket tettek fel nekik.
 
  A tudósok az alanyok egy véletlenszerűen kiválasztott csoportjának egyórányi sziesztát engedélyeztek. A többiek természetfilmet néztek ekkor, és nem volt szabad elszundítaniuk. Utána újabb tesztnek vetették alá őket.
 
 A délután alvók türelmesebbek voltak, és több időt szántak egy-egy feladat megoldására. Emellett kevésbé bizonyultak impulzívnak a Personality and Individual Differences című szakfolyóirat június 29-i számában megjelent tanulmány szerint.
 
  A szerzők elmondták, hogy az adatok korábbi kutatásokét támasztják alá, melyek szerint az alváshiány megnehezíti a negatív érzelmi válaszok kordában tartását.

Forrás: otvenentul.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hasznos lenne a műszak közbeni szieszta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector