Startlaphoz Csatlakozz!

A győzelem és a veszteség tudománya

Sokakat blokkol a versenyhelyzet a munkahelyen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 16. csütörtök, 13:06

Az egészséges verseny ösztönzően hathat a munkamorálra és a kreativitásra, de ha túlburjánzik, maradandó károkat okozhat. Friss felmérések alapján az emberek 50%-át motiválja a versenyszituáció, 25%-a érzéketlen a versenyre, 25%-ukat viszont blokkolja a versenyhelyzet, különösen a nőket, akik nagyon rosszul teljesítenek, ha túl nagy lesz a munkahelyi verseny – írja a HVG.

 „A diákok és a profi zenészek körében végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a versenyszellem a kreativitás egyik fő hajtóereje, és az elvégzett munka minőségét is pozitívan befolyásolja. Aki úgy dönt, hogy ringbe száll, vagy eleve tombol benne a versenyszellem, képes legyőzni önmagát, kifinomultabb ösztönökkel és jobb problémamegoldó képességgel rendelkezik. Ezek pedig az innováció elengedhetetlen feltételei.” – Mondja Ashley Merryman, a Top Dog: a győzelem és a veszteség tudománya című könyv szerzője.
 
  A Top Dog című könyv felmérései szerint az emberek 50%-át motiválja a versenyszituáció, 25%-a érzéketlen a versenyre, 25%-ukat viszont blokkolja a versenyhelyzet. A kiélezett verseny másként hat a férfiakra és a nőkre. A férfiakra jellemző, hogy versenyszituációban elbízzák magukat, és túlbecsülik a képességeiket, továbbá nem félnek a kockázatvállalástól. A nők viszont sokkal reálisabban látják a saját lehetőségeiket ezekben a helyzetekben. Nem meglepő, hogy míg a férfiak beleállnak a versenybe, addig a nők inkább elkerülik.
 
  A Washingtoni Egyetem friss kutatása szerint, amint versenyhelyzet alakul ki, és a vegyes összetételű csapatoknak valamilyen célért vagy díjért kell versenyezniük egymással, a nők a csapaton belül rosszabbul teljesítenek. Ahogy emelkedik a feszültség, a nők leblokkolnak, és működésképtelenné válnak azok a képességeik, amelyektől jól funkcionálnának csapatjátékosként. Akkor viszont ügyesebbek, amikor ebben a helyzetben tárgyalniuk kell valakivel.
 
  A túlzásba vitt versengés tehát visszaüt, de nem csak a nők körében. Például gátlástalanná tesz és stresszt okoz, hiszen a folyamatos rivalizálás állandó készenléti állapotot igényel. A túlburjánzó munkahelyi versenyszellem ráadásul bizalmatlanságot és félelmet szül a kollégák között. Hiszen hogyan is bízhatnánk meg azokban a kollégákban, akikkel állandóan harcolunk? Ha túl nagy a verseny, a félelem és a bizalmatlanság olyan negatív működéseket generál, mint a passzív ellenállás, vagy az opportunizmus.
 
  Éppen ezért a vezetők felelőssége, hogy kooperatív munkahelyi környezetet teremtsenek, és a munkatársakban azt a tudatot erősítsék, hogy egy csapathoz tartoznak, és közös célért dolgoznak. A játékelmélet szerint a kooperatív verseny lényege, hogy a csapat tagjai azért kritizálják egymást, hogy produktívabbak legyenek. A közös munka, és egymás segítése olyan kémiai reakciókat indít el az agyban, amelyek növelik a motivációt és az örömöt. Az agy erősen vágyik ezekre a jó érzést keltő anyagokra, ezért a csapat sokkal motiváltabb lesz.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokakat blokkol a versenyhelyzet a munkahelyen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector