Startlaphoz Csatlakozz!

A jogosultság év közben is megszűnhet

Be kell jelenteni a családi kedvezményt érintő változásokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 16. csütörtök, 14:24

Tanévzárás után a szülőknek érdemes odafigyelni a gyermekeik után igénybe vett családi kedvezményre, ugyanis a jogosultság év közben is megszűnhet. A változást be kell jelenteni a munkáltatónak - hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

  Családi kedvezmény elsősorban azon gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult. A kedvezmény az eltartottak számától függ.
 
  Ha a 2014-2015-ös tanév végén a tanulói jogviszony megszűnik, akkor a családi kedvezményre való jogosultság is változhat. Arra a hónapra, amelyre a szülő már nem jogosult családi pótlékra családi kedvezményt sem érvényesíthet. A változást jeleznie kell munkáltatójának, módosítania kell a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatot. A munkáltató a következő kifizetésnél már a módosított nyilatkozat alapján állapítja meg az adóelőleget.
 
  Más a helyzet, ha a családi kedvezményre a szülő három vagy több gyermek után volt jogosult, azonban az egyik gyermek az érettségi után, felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul tovább. Amennyiben a gyermeket a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe veszik, a szülő a családi pótlékra ténylegesen jogosult gyermekei után továbbra is a magasabb összegű családi kedvezményt érvényesítheti. Természetesen a munkáltatónak adott nyilatkozatát ebben az esetben is módosítania kell.
 
  Például, ha egy családban 10 és 12 éves gyermekek (kedvezményezett eltartottak) mellett olyan 18 évnél idősebb gyermek is van, aki most végzett középiskolai tanulmányaival és felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul tovább, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (eltartott), akkor a családban az eltartottak száma három. Ebben az esetben a kedvezményezett eltartottak (két fő) után fejenként és havonta 206.250 forint adóalapot csökkentő családi kedvezmény vehető igénybe, míg a változás - 18 év feletti gyermek középiskolai tanulmányainak befejezése - előtt 3 kedvezményezett eltartott után 3x206.250 forint családi kedvezményt tudtak érvényesíteni a szülők.
 
  Ha a családi kedvezményt jogalap nélkül kéri a szülő, és emiatt az adóbevallásában 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet keletkezik, akkor nemcsak a jogtalanul igénybe vett összeget kell megfizetnie, hanem annak 12 százalékát is, bírságként.
 
  A témában a NAV ügyfélszolgálatain és a 06-40/42-42-42-es kék számon kérhető további tájékoztatás.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Be kell jelenteni a családi kedvezményt érintő változásokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector