Startlaphoz Csatlakozz!

Levélben köszönték meg a cafeteriát

A jelenkori társadalmi mobilitás természete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 16. csütörtök, 17:20

A hátrányos helyzetű magyar vidékekről a munkaerő egy része Nyugat-Magyarország felé vándorol, ám érzékelhető egy ellenkező irányú mozgás is: a nyugat- és közép-dunántúli vállalkozások az Alföldön vagy Borsodban létesítenek telephelyet, különböző kedvezmények hatására helybe viszik a munkát – vázolja a jelenkori társadalmi mobilitás természetét Rechnitzer János professzor, régiókutató a Népszabadságban.

Ön kutatóként már régen megfogalmazta, hogy Magyarország nem ketté-, hanem szigetekre szakadt. Fenntartja még ezt az álláspontját?
Az ország szigetszerkezete megmaradt, csak nőttek a területi különbségek. A számok azt mutatják, hogy az elmaradottabb szigeteken nehéz munkát találni, kevesebb az egy főre jutó GDP, kisebb a vállalkozói aktivitás. Más kérdés, hogy ezeken a hátrányos helyzetű vidékeken belül is vannak olyan térségek, ahol létezik a jövedelemtermelő potenciál, s bizonyos állami szerepekből adódóan is kiemelkednek a környezetükből. Miskolcnak vagy Debrecennek például mindig lesz elég ereje, szívóhatása a környék kisebb városaiból elvonni a neki fontos szolgáltatókat, értelmiségieket, vállalkozókat. A körülöttük működő kis- és középvárosok azonban ezáltal még inkább kiüresednek.

Van-e felmérés, tapasztalat arról, hogy kik telepednek át a nyugati határvidékre?
Ismeretes, hogy a nyugat-dunántúli városok régóta munkaerőhiánnyal küzdenek. Kevés az esztergályos, a forgácsoló, de nem csupán a hagyományos nagyipari tevékenységből hiányoznak sokan, hanem a szolgáltatásból is. A jó képességű, megbízható helybeli jó ácsok, kárpitosok, vízvezeték-szerelők jelentős része már Ausztriában vagy Németországban keresi a kenyerét. Ma már ezekbe az országokba sem olyan könnyű persze kijutni, hiszen németül valamilyen szinten tudni kell, referenciákat is kérnek, s ha valaki nem végez minőségi, precíz munkát, azt hamar visszazavarják. Márpedig nem könnyű beilleszkedni egy másik ország munka- és viselkedéskultúrájába. De még Magyarországon belül is így van ez. Korábban a győri Rába Ózdról és Miskolcról szervezett munkaerőt, ám a nagy többség nem tudott beilleszkedni, inkább visszaköltöztek. Nem vállalták, vagy nem tudták teljesíteni a Győrben honos munkafegyelmet, munkaritmust, minőségi követelményeket. Közülük a legjobbak viszont egyszerűen átugrották Győrt, Mosonmagyaróvárt, s azonnal Nyugat-Európa valamelyik országában helyezkedtek el. Ez vonatkozik a szakmunkásokra éppúgy, mint az értelmiségiekre, például a termelésirányító mérnökökre vagy az informatikusokra, akik szintén aktív részesei a társadalmi mobilizációnak.

A nyugat-dunántúli vállalkozások egy része még mindig castingol munkaerőt Kelet-Magyarországon, s a munkaközvetítők is jó haszonnal kölcsönzik az embereket.
Valóban, de látszik már egy ellenkező irányú tendencia is a társadalmi mobilitás kissé élénkülő folyamatában. Az olcsóbb telephelyek, a térséget támogató állami adókedvezmények – meg a Nyugat-Magyarországon hiánycikknek számító munkaerő – miatt több hazai vállalkozás telephelyet nyit ezeken az elmaradottabb szigeteken. Győrből például a gépipari tervezéssel, gyártással, hőkezeléssel foglalkozó Borsodi Műhely Kisújszálláson, a fémhulladék-hasznosítás egyik legismertebb cége, az Alcufer más városok mellett Kecskeméten, Salgótarjánban létesített telephelyet.

Igen ám, de ha az ottani munkaerő egy része nem felelt meg például a győri Rába igényeinek, mi a garanciája annak, hogy helyt tudnak állni a Kelet-Magyarországra részben átköltöző, s az igényes piacra termelő hazai cégeknél?
hirdetés
Ez valós gond, meg kell oldani a képzésüket, továbbképzésüket és a beilleszkedésüket a nyugati típusú munkakultúrába. Ez nem megy egyik napról a másikra, pénzt, energiát kell fordítani rá. Győri vállalkozóktól tudom, hogy a tőlük távolabbi vidékeken foglalkoztatott munkaerő igen hálás, sokan levélben köszönték meg a nekik rendszeresen átutalt cafeteriát, melyet Győrben már szinte mindenki természetes juttatásnak tekint.

Mosonmagyaróvár, Jánossomorja környékén milyen szociológiai következményekkel, konfliktusokkal jár, hogy tömegével telepednek oda munkavállalók az ország más, távoli vidékeiről?
Ez lokális konfliktusokat természetesen generálhat. A letelepedők és a helybeliek esetében már az óvodákban, iskolákban, vagy akár a kocsmákban is lehetnek súrlódások, akár ellenérzések. Azt azonban nem hiszem, hogy átfogó konfliktusok alakulhatnak ki, meggyőződésem szerint alkalmazkodni fognak egymáshoz az emberek.

Magyarországra jelenleg rengeteg bevándorló, gazdasági menekült érkezik. Nekik lehet szerepük a magyarországi munkavállalásban?
A mostani felfokozott hangulatban tárgyilagos felmérések nincsenek a végzettségükről, de az nyilvánvaló, hogy ők tőlünk tovább fognak menni. Tíz százalékuk sem marad itt, hiszen családjuk egy része már Ausztriában, Németországban dolgozik. Az esetleg mégis nálunk maradók nem beszélik a nyelvünket, nehéz elképzelni, hogy e nélkül komoly esélyük van a tartós munkavállalásra. Ehhez hosszú időre van szükség. Úgyhogy én egyáltalán nem félek attól, hogy a bevándorlók elvennék a magyar emberek munkáját. Nem gondolom, hogy belátható időn belül egy afgán munkavállaló segít majd kertészkedni nekem a nyaralómban.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A jelenkori társadalmi mobilitás természete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector