Startlaphoz Csatlakozz!

Jogeset:

Megbízási jogviszonyban sem lehet diszkriminálni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 12:14

Ügyvédek közötti perben döntött a Kúria, és kimondta: várandós és gyermekágyas nőket megbízási jogviszony esetén sem lehet hátrányosan megkülönböztetni – írja a munkajog.hu.

  A peres felek között létrejött szerződéssel az alperesi külföldi székhelyű ügyvédi iroda megbízta a felperest mint ügyvédet, hogy tanácsadási tevékenységét vele együttműködésben végezze díjazás ellenében. A felperes 2004. január 01. napjától társult partnerként - a havi díjazáson felül - az iroda nyereségéből is részesedésére vált jogosulttá. A felperes gyermekei születése miatt egy ideig nem végzett tevékenységet az alperes javára, majd jelezte az alperes felé, hogy kész a partneri jogviszonyban a megbízását teljesíteni. Az alperes azonban a felperest a továbbiakban nem látta el feladatokkal. Vita alakult ki a felek közt a megbízási jogviszony megszűnése, illetve a felperesnek járó díjazás tekintetében – olvasható a Kúria honlapján megjelent tájékoztatóban.
 
  A felperes keresetében megbízási díj és nyereségrészesedés címén kérte az alperes marasztalását, aki ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte.
 
 Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította azzal az indokolással, hogy a felperes 2007-2008 évben semmilyen tevékenységet nem fejtett ki az alperes részére, így követelésének sem jogalapját, sem összegét nem tudta bizonyítani.
 
  A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta, és kötelezte az alperest a felperes javára 95.958 euró és késedelmi kamata megfizetésére.
 
  A kereset elutasítására irányadó alperesi felülvizsgálati kérelem folytán a Kúria ítéletében rámutatott, hogy a munkavállalókat és önálló munkavállalókat az Európai Bíróság gyakorlata szerint egyaránt védő, a várandós vagy gyermekágyas nők jogai terén a férfiak és nők egyenlőségére vonatkozó uniós szabályok célja a várandós vagy gyermekágyas munkavállalóknak a szülés előtt és után való védelme. Nem lehetne elérni e célkitűzést, ha a várandós nők elbocsátásával szemben az uniós jogban biztosított védelem a foglalkoztatási jogviszonyuk nemzeti jog szerinti hivatalos minősítésétől, vagy attól függne, hogy tevékenységüket a tagállami jog szerinti munkaviszony vagy megbízási jogviszony alapján látják el. Az egyenlő bánásmód alkalmazása a perbelihez hasonló jogviszonyban is irányadó, mert nemi alapon semmiféle közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetés nem állhat fenn sem a köz-, sem a magánszektorban, beleértve ebbe az elbocsátásokat, annak jogkövetkezményeit is.
 
  A kifejtettek értelmében a Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megbízási jogviszonyban sem lehet diszkriminálni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector