Startlaphoz Csatlakozz!

Olvasói kérdés

A csed és a gyed alapja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 13:16

Milyen időszakot kell figyelembe venni a csecsemőgondozási díj (csed), illetve a gyermekgondozási díj (gyed) alapjaként? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna, az adozona.hu tb-szakértője válaszolt.

  A munkavállaló biztosítási jogviszonya 2013. 10. 05-étől folyamatosan fennáll. Jelenlegi, járulékalapot képező munkabére 500 ezer forint/hó. Gyermeket szeretne, s úgy tervezi, hogy az utolsó 3 hónapban részmunkaidősként dolgozna, havi 250 ezer forint/hó bérért. Ha mondjuk 2016. 04. hóban szül, és a gyermek születése napjával veszi igénybe a csedet, jól értelmezem-e, hogy mivel a jogviszony kezdetét megelőző 3 hónap, a hó utolsó napjától visszaszámított 180 nap átlaga 500 ezer forint, ez lesz a csed alapja, függetlenűl attól, hogy az utolsó három hónapban részmunkaidőben 250 ezer forint/hó volt a bére? A gyed alapja pedig a gyed maximumösszege lesz. Ha a gyed, illetve a gyes időtartama alatt ismét szül, mi lesz a csed alapja? – kérdezte olvasónk.

  Egy kicsit pontosítanék azon, amit leírt. Ha a kismama 2016 áprilisában szül, akkor 2016. január 31-étől megyünk visszafelé és keressük a 180 naptári napi jövedelmét. Azaz, fontos, hogy januárban még ne keressen kevesebbet – figyelmeztetett Radics Zsuzsanna.

  Ha a munkavállaló gyed-re 2016 októberében lesz jogosult, akkor 2016. július 31-étől megyünk visszafelé és keressük a 180 naptári napi jövedelmét azzal, hogy a gyed-nek van maximális összege, ami havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

  Ha a gyed, illetve a gyes alatt ismét szül, akkor a jelenleg hatályos szabályok alapján nem lehet kevesebb a második gyerekre járó csed, mint ami az első gyermekre járt.

  Végül szakértőnk idézte az utolsó mondatára vonatkozó, 2015. július 1-jétől hatályos szabályt: 1997. évi LXXXIII. törvény 42. §

  (4a) Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a (2)–(4) bekezdés alapján számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

  (4b) A (4a) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A csed és a gyed alapja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector