Startlaphoz Csatlakozz!

Tárgyalás

Külügyminisztérium: a kormánynak fontos az érdekképviseletek véleménye a szabadkereskedelmi egyezményről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 14:34

A kormány számára fontos, hogy a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban megismerje a civil, illetve a dolgozói érdekképviseletek véleményét - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten a külügyi tárca épületében, azt követően, hogy a szabadkereskedelmi egyezményről egyeztetett a Magyarországi Munkavállalók - Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) képviselőivel.

    Az államtitkár elmondta: ez volt a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban a 49. tárgyalás, de ez volt az első alkalom, amikor munkavállalói, illetve társadalmi szervezettel egyeztetett a kormány.

    Mikola István és Cser Ágnes, az MSZ-EDDSZ elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) folyó tárgyalások során az uniós államok gazdasági érdekei mellett az EU munkavállalóinak, társadalmi szervezeteinek érdekei sem sérülhetnek.

    Mikola István elmondta: a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban az MSZ-EDDSZ felvetette, hogy erősíteni kell a dolgozók érdekeinek képviseletét, emellett a magyar kormánynak tárgyalásokat kellene folytatnia az Európai Unió tagországain belül működő civil szervezetekkel. A kormány tervezi, hogy meg fogja hívni az uniós tagállamok néhány civil szervezetét, és ugyanúgy, mint a mostani megbeszéléseken, áttekinti, hogy az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás hogyan képviselje a civil társadalom érdekeit - tette hozzá az államtitkár.

    Cser Ágnes üdvözölte a magyar kormány azon kezdeményezését, hogy meghallgatja a civil szervezeteket, kikéri és konzultál a véleményükről, ezzel segítve a magyar kormány tárgyalási pozícióit, azok kialakítását az EU-s szintű tárgyalásokon.

    Cser Ágnes kiemelte: az EU-ban ismerik az állampolgári kezdeményezés intézményét, ez esetben ezeken a szervezeteken keresztül is meg kell jeleníteni azokat az értékeket, amelyeket nem kíván az EU elveszíteni a szabadkereskedelemről zajló tárgyalások során.

    Kérdésekre válaszolva Mikola István elmondta: a tárgyalások során alapvető álláspont, hogy a majdan megszülető megállapodás nem sértheti egyik oldalon sem azokat az értékeket, amelyek megszerzett értéknek minősülnek, ilyenek a munkavállalók érdekei is. Európa nem engedheti meg, hogy bármilyen érdekét, legyen az munkavállalói, környezetvédelmi érdek, élelmiszerbiztonsághoz, vagy az állatjóléthez, növénytermesztéshez kapcsolódó érdek, sérelem érje a tárgyalások során, illetve a végső megállapodással - emelte ki Mikola István.

    Cser Ágnes rámutatott: az Egyesült Államokban az alapvető munkajogi konvenciókból összesen kettőt fogadtak el, a gyermekmunka és rabszolgakereskedelem elleni konvenciót ültették át az amerikai jogrendszerbe. Ezzel szemben európai szinten és hazai szinten is 8 alapvető, a munkavállalók jogaira, érdekeinek védelmére vonatkozó konvenciót vettünk át, ezeket el kéne fogadni a tárgyalások során - hangsúlyozta az MSZ-EDDSZ elnöke.

    Mikola István kérdésre elmondta: a TTIP esetében igen elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani, valószínűleg több év kell év a megállapodás létrejöttéhez. Hangsúlyozta: ez nem lesz „kőtáblába vésett megállapodás”, hiszen ez egy fejlődő rendszert szabályoz majd, a megállapodást követően létrejövő szabályokról kötelező érvénnyel egyeztetni kell majd. Ráadásul az Európa Tanácsnak, az EU-s tagállamok kormányainak is el kell fogadnia, az uniós  tagországok parlamentjeinek ratifikálniuk kell az egyezményt, és az amerikai kongresszusnak is el kell fogadnia a megállapodást.

    Mikola István egy másik kérdésre elmondta: a Magyarországra érkező menekültek, a bevándorlók esetleges sürgős egészségügyi ellátásának költségeit a tb-alapok forrásaiból fedezik.

 


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Külügyminisztérium: a kormánynak fontos az érdekképviseletek véleménye a szabadkereskedelmi egyezményről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector