Startlaphoz Csatlakozz!

A gazdaságok minden liter tejen 30 forintot buknak

Minél több a tej, annál nagyobb a veszteség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 15:30

Hiába sugallt optimizmust a szaktárca, a termelők számára mára bizonyossá vált: a tejkvóta kivezetése miatt hatalmas veszteség éri az ágazatot. A gazdaságok jelenleg minden liter tejen nagyjából 30 forintot buknak – tudta meg a delmagyar.hu.

  Az utóbbi hónapokban lejjebb ment egyes tejtermékek ára. A vásárlók olcsóbban juthatnak dobozos tejhez, túróhoz, sajthoz, mint például a tél végén. A szálak a tejkvóta megszüntetéséhez vezetnek. A vevő spórol, a termelő azonban alaposan ráfizet.

  Harmincegy év után, 2015. április 1-jével szűnt meg az Európai Unióban a tejkvótarendszer. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden tagállam annyi tejet termel, dolgoz fel és értékesít, amennyit csak akar. Ez a döntés a nyugati országok tejtermelőit az eddiginél is jobb pozícióba hozta. A hazai gazdálkodók ellenben törik a fejüket: előremenekülni vagy visszavonulót fújni?

  A Nagymágocsi Farmer Kft. 600 tehenet tart, amiből 500-at fejnek. Évente körülbelül 5 millió liter tejet termelnek.
– Mi is tapasztaljuk az áruházak polcain a tejdömpinget, ami rendkívül rosszul érint bennünket – nyilatkozta Horváth Gyula, a Nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezetője.

  – A kvóta kivezetése elsietett lépés volt, egyértelműen a nyugat-európai gazdák érdekeit tükrözi, mi pedig az elszenvedői lettünk – tette hozzá a Nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezetője.

Magyarország 80 százalékon teljesített

  – Bíztunk benne, hogy jól is kijöhetünk ebből az egészből. Eltelt több mint három hónap, és kiderült, hogy nem. Olyan olcsón zúdul Magyarországra a külföldi tej, hogy mi ezzel nem tudunk versenyezni – hangsúlyozta Horváth Gyula, aki arra is utalt, hogy a nyugati gazdák kihozták a kvótából a maximumot, sőt többletet is termeltek, míg Magyarország körülbelül 80 százalék körül használta ki a lehetőséget.

  A többlettejet nyugaton eddig például a jószágok etetésére fordították. Gondoljunk bele, ha azt most csak fél áron dobják piacra, már akkor is hatalmas profithoz jutnak. A saját, otthoni piacaikon pedig továbbra is a jól bejáratott, normál áron értékesítik a tejet és a tejtermékeket.
Horváth Gyula elmondta, a hazai gazdaságok a kvóta kivezetése óta mintegy 30 forinttal olcsóbban tudják értékesíteni a tejet, vagyis 70 forint körül, holott az önköltségi ár 100 forint körül mozog. Vagyis literenként 30 forint veszteséget termelnek.

„Katasztrófa küszöbén állunk"

  – Minél többet tejelnek a teheneink, annál nagyobb a veszteség. Katasztrófa küszöbén állunk. Mást nem tehetünk: értékeljük, elemezzük a kialakult helyzetet, ami alapján előremenekülünk, vagy visszavonulót fújunk. Nem egyszerű a helyzet. A különböző beruházási pályázatok nyomán fenntartási kötelezettségeink vannak. Vagyis aki úgy dönt, hogy felszámolja a telepét, az sem teheti meg, ha a korábbi pályázata az említett feltételt tartalmazza. Most jönnek az új pályázati lehetőségek. Egyelőre nem tudjuk, hogy bele merjünk-e vágni bármilyen fejlesztésbe ilyen piaci körülmények közepette – nyilatkozta Horváth Gyula.

Sok kézi munka

  A derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezetet hasonló cipőben jár.

  – A kvóta eltörlése előtt a szaktárca azt hangsúlyozta, hogy ez kitörési pont is lehet a magyar tejtermelők számára. Már akkor sem értettem: hogy állíthatnak ilyet? – összegezte Juhász János, a szövetkezet elnöke.
A derekegyházi szövetkezet tehenészete a kicsik közé tartozik. Mindössze 150 fejőstehenet tartanak, a szaporulattal együtt mintegy 340-350 szarvasmarhájuk van.

  – Eddig a tej tartotta el úgy-ahogy a szarvasmarha-ágazatunkat. Tavaly például a hízóbikán 9 milliós veszteséget könyvelhettünk el. Most, a kvóta eltörlése óta a tejen is milliós a veszteségünk, és hol van még az év vége? – vázolta a helyzetet Juhász János.

  – A mi tehenészetünk hagyományos, vagyis nagyon sok kézi munkaerőt igényel. Magas a bér- és járulékköltségünk. Literenkénti 30 forintos veszteséget nem bírunk el. Egyelőre nem látjuk, mi lesz a vége… – emelte ki a szövetkezet első embere.
 
Forrás: delmagyar.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minél több a tej, annál nagyobb a veszteség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector