Startlaphoz Csatlakozz!

Népszavazás

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 18:24

Megkezdte az aláírásgyűjtési akciót a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása érdekében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek hétfőn, az országban elsőként Miskolcon lehet támogatni, hogy népszavazást írjanak ki ebben a kérdésben.

    A népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, és azt szeretné elérni, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiakat is illesse meg a lehetőség, hogy negyven év munkaviszony után nyugdíjba menjenek - kezdeményezését az érdekképviseletek is támogatják.

    Bodnár József hétfőn az aláírásgyűjtés helyszínén, a miskolci Búza téren sajtótájékoztatón hangsúlyozta: sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, míg a másiknak nincs.

    Megfogalmazása szerint meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt oly módon, hogy a férfiak is élhessenek a lehetőséggel.

    Rámutatott: a kezdeményezés azért indult el, mert törvény mondja ki Magyarországon, hogy egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség jegyében fajhoz, nemhez való tartozástól függetlenül egységesen kell biztosítani mindenkinek az alapvető jogokat.

    Aki negyven évet munkában tölt, mehessen el nyugdíjba, legyen az nő vagy férfi - szögezte le.

    Bodnár József szerint ennek a kezdeményezésnek megvan a fedezete. Közgazdászok számításaira hivatkozva kifejtette: a negyven év munkaviszony utáni járulék befizetése mintegy 180 hónap nyugdíj kifizetésére elég, miközben Magyarországon az átlagéletkor a férfiak esetében 70,2 év, a nőknél 78,4 év. Az uniós átlagéletkor ettől legalább két és fél évvel magasabb - jegyezte meg.

    Kordás László, a MaSzSz elnöke méltatta, hogy két nagy szakszervezeti szövetség ebben a kérdésben összefogott, a Kúria pedig társadalompolitikai döntést hozott azáltal, hogy az egyenlő bánásmód elvének érvényesülését tartotta elsődlegesnek az aláírásgyűjtésről hozott határozatában.

    Az akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben. Kordás László szerint a jövő év tavaszán „dönthet a nép”.
    Bár a kormánnyal és a munkáltatókkal tárgyalás indult a korhatár előtti, korengedményes, korkedvezményes nyugdíjazás ügyében, ez nincs összefüggésben a mostani kezdeményezéssel - jelezte.

    A mostani kezdeményezés jelentősége az, hogy aki bizonyítani tudja, hogy járadékot fizetett be negyven évi munkája után, az nyugdíjra jogosult legyen, és „ne a munkapad mellől kelljen a temetőbe menni” - fogalmazott a MaSzSz elnöke.
 
 


 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megkezdődött az aláírásgyűjtés a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector