Startlaphoz Csatlakozz!

Ösztönzőrendszer

Négyhavi bónuszt adnak az EU-pénzek lehívásáért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 07:20

Az első fél évben teljesült a kormányzat által a 2007–2013-as EU-források százszázalékos lehívásának érdekében előírt időarányos kifizetési érték, így a pályázati intézményrendszer munkatársai hamarosan négyhavi bónuszt kapnak. A hazai kifizetési arányához képest a Brüsszel által az országnak átutalt támogatások rátája viszont jóval alacsonyabb, amit részben az uniós kifizetéseknek az egyes programokra vonatkozó felfüggesztése okoz – írja a Világgazdaság.

  A legfrissebb adatok szerint elérte a 7800 milliárd forintot a 2007–2013-as fejlesztési ciklusban hazánk rendelkezésére álló uniós fejlesztési keretből a nyertes pályázóknak kifizetett támogatások értéke, vagyis idén már több mint 900 milliárd uniós forrás jutott el a kedvezményezettekhez. Egy március elején megjelent kormányhatározat szerint a források százszázalékos lehívásának érdekében a kabinet erre az évre 2236 milliárdos kifizetéssel számol, miután a 2007–2013-as keret felhasználására – amelynek mértéke mintegy 8200–8700 milliárdot tesz ki a forintárfolyam alakulásától függően – ez év végéig van lehetőség. Ha teljesül a 2236 milliárdos kifizetési cél, akkor az azt jelenti, hogy a pályázati intézményrendszer összesen mintegy 9100 milliárdot fizet ki, miután tavaly év végéig már 6880 milliárd eljutott a nyertes pályázókhoz. A fejlesztési keret túlvállalásának célja, hogy a bebukott vagy szabálytalannak ítélt projektek ellenére is az ország fel tudja használni az EU-támogatások 100 százalékát.

  Miután az első fél évben teljesült a kormányzat által előírt időarányos kifizetési érték, a hazai pályázati intézményrendszernek az uniós források kifizetésével foglalkozó munkatársai a napokban négyhavi bónuszt kapnak – tudtuk meg Csepreghy Nándortól. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára lapunknak elmondta: a június végére előírt szintet már június 10-én elérte a kifizetések értéke. „A munkatársak újabb négyhavi bónuszt kapnak, ha az év végén a teljes évre előírt szintet is teljesíteni tudja az intézményrendszer” – tette hozzá. A százszázalékos forráslehívás érdekében alkalmazott ösztönzőrendszerre még egy februárban megjelent kormányhatározat ad lehetőséget.

  A hazai intézményrendszer által a nyertes pályázóknak kifizetett támogatások jelenlegi értéke azt mutatja, hogy az év végéig valóban sikerülhet a kormányzat azon célja, hogy száz százalékban lehívja az ország rendelkezésére álló forrásokat, hiszen a jelenlegi 7800 milliárdos kifizetési szint a 8200 milliárdos keretre vetítve 95 százalékos lehívási arányt jelent. (Ha a forintárfolyam alakulásának hatását is figyelembe vesszük, még egy 8700 milliárdos keretértéknél is már 90 százaléknál jár a lehívás aránya.)

  A fenti kifizetési arányoknál azonban jóval alacsonyabb az a lehívási ráta, amely azt veszi figyelembe, hogy az Európai Bizottság mekkora összeget fizetett már ki az országnak a hazai intézményrendszer által benyújtott számlák után. (A hazai költségvetés ugyanis a nyertes pályázóknak a benyújtott számlák ellenében előre megfinanszírozza az EU-támogatásokat, amelyeket Brüsszel utólag térít meg a kormánynak.) A bizottság InfoRegio nevű honlapján elérhető, naponta frissülő adatok szerint Brüsszel eddig a 2007–2013-as források 79,5 százalékát utalta át Magyarországnak.
 
Az Európai Bizottság által mostanáig átutalt EU-támogatások aránya (2007–2013)
Lengyelország: 92,0
Magyarország: 79,5
Csehország: 79,1
Szlovákia: 66,2
Románia: 62,2
EU-átlag: 83,8
Forrás: Európai Bizottság, InfoRegio

  Arra a kérdésünkre, hogy mi okozhatja a jelentős eltérést a hazai intézményrendszer kifizetési rátája, illetve a brüsszeli átutalások mértéke között, Csepreghy Nándor azt válaszolta, hogy a különbség egyrészt abból fakad, hogy a két tétel között egy háromhavi eltérés van, miután a hazai intézményrendszer a pályázóknak történő kifizetés után negyedévente küldi ki a költségnyilatkozatokat a bizottság számára, amelynek 90 napja van a kifizetésre. A helyettes államtitkár egyben azt is hozzátette, hogy a brüsszeli és a hazai kifizetési számok közötti eltérést emellett az egyes operatív programokat érintő brüsszeli kifizetési felfüggesztések is okozzák.

   Az egyik jelentős kifizetési felfüggesztés a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) első három prioritására vonatkozik. Itt Brüsszel egy audit során túlfizetésre hivatkozva kifogásolta a nyertes pályázatok kiválasztásának gyakorlatát. A bizottság ez ügyben mintegy 150 milliárd forint értékű támogatást függesztett fel még áprilisban.

  Csepreghy Nándor ez ügyben most azt mondta, hogy pár héten belül megszülethetett a megállapodás a kormány és a bizottság között a kifizetési felfüggesztés feloldásáról. Kiemelte: várhatóan sikerül egy olyan méltányos megoldást elfogadtatni a brüsszeli testülettel, amely nem eredményez forrásvesztést az ország számára, miután a várhatóan 10 százalék alatti mértékű korrekció során az egyes projektektől elvont támogatásokat a túlvállalási kereten belül a hazai költségvetés fedezete mellett elszámolt és már befejezett vagy zárás előtt lévő projektek finanszírozására lehet majd fordítani. A GOP első három prioritásának teljes kerete mintegy 700 milliárd forint, aminek azért van jelentősége, mert a szankcióként kivetendő korrekció százalékos mértékét erre az összegre vetíti majd ki Brüsszel, vagyis egy 10 százaléknál kisebb korrekció esetén kevesebb mint 70 milliárdot kellene a túlvállalási keret hazai forrásból elindított projektjeinek finanszírozására átirányítani.
 
Az aszfaltügyben 43 milliárd sorsa a tét
 
  Az aszfaltkeverőügyben – ahol Brüsszel versenykorlátozónak minősítette azt a gyakorlatot, amely a közbeszerzési kiírásokban előírta, hogy a pályázóknak 50 kilométeres távolságon belül aszfaltkeverő teleppel kell rendelkezniük – is jelentős összegek kifizetését függesztette fel az Európai Bizottság. A regionális EU-biztos szóvivőjének a BruxInfónak adott múlt heti nyilatkozata szerint a felfüggesztés mintegy 175 milliárd forintnyi támogatás kifizetésére vonatkozik. Ebben az ügyben a bizottság 25 százalékos korrekciót vetne ki, amit azonban Csepreghy Nándor múlt heti nyilatkozata szerint a kormány túl magasnak tart, és várhatóan nem fogad el, hanem az Európai Bírósághoz fordul az ügyben. Ha a kormány valóban így tesz, és a luxembourgi testület nem neki ad igazat, akkor a korrekcióval érintett összeget, mintegy 43 milliárd forintot nem lehetne átcsoportosítani a túlvállalási keretben lévő, a hazai költségvetés fedezetével elindított projektek finanszírozására, vagyis ez a támogatási összeg ténylegesen elveszne az ország számára.

Forrás: Világgazdaság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Négyhavi bónuszt adnak az EU-pénzek lehívásáért .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector