Startlaphoz Csatlakozz!

Nem vonzó a szakma

Egyre komolyabb a sofőrhiány a Volántársaságoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 08:40

 Több mint ezer jármű és közel 500 buszsofőr hiányzik a Volántársaságoknál. Sok esetben a társaságok olyan munkavállalókkal tudják csak visszatölteni a létszámot, akik már valamilyen fegyelmi okból elkerültek a cégektől - mondta az InfoRádiónak Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.
  
  A Volán-társaságok régiós cégbe való összevonása kapcsán a következő lépésként vártuk volna, hogy a piacnyitás előtt százasával érkeznek új járművek a társaságokhoz. Ígéret van arra, hogy 1000-1200 jármű fog érkezni, de már a 24 óra utáninak látjuk a folyamatot. Már itt kellene lennie ennek az ezer járműnek - hangsúlyozta Baranyai Zoltán.

  A másik probléma szintén nem új keletű: több éve jelen van a szakmában, hogy bizonyos régiókban - adott esetben egy társaságon belül is egy bizonyos területen - autóbuszvezető-hiány van. Nem találni utánpótlást, sok esetben a társaságok olyan munkavállalókkal tudják csak visszatölteni a létszámot, akik már valamilyen fegyelmi okból elkerültek a cégektől, mert egyébként menetrendszerinti járatok közlekedése kerülne veszélybe - közölte a szakszervezet elnöke.

  Nem csak mi, de a munkáltató is úgy látja, hogy a képzés finanszírozását központilag meg kellene oldani - hangsúlyozta.

  Elmondta: ma egy D-kategóriás jogosítvány megszerzése és az autóbusz-vezetővé válás költsége 750 ezer forint körüli összeg. Egy pályakezdő vagy egy több éve munka nélkül lévő fiatalnak, aki eléri ezt a kort, nincs ennyi pénze. Főleg úgy nincs, hogy annyira nem lehet jól keresni ebben a szakmában, hogy a 750 ezer forintot a keresetével rövid úton vissza tudná pótolni. Nem vonzó a szakma, körülbelül 500 fő hiányzik a szakmából jelenleg - részletezte Baranyai Zoltán.
 
Forrás: InfoRádió

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre komolyabb a sofőrhiány a Volántársaságoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector