Startlaphoz Csatlakozz!

Brutálisan drágulhat a bankolás az új adóval

Tranzakciós adó bevezetését fontolgatja a kormányzat

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 12. csütörtök, 20:27

Valójában nem a tőkemozgások megadóztatását célzó adónemet (Tobin-adót), hanem egy sokkal szélesebb körű pénzforgalmi tranzakciós adó bevezetését fontolgatja a kormányzat annak érdekében, hogy a jövőben is biztosítson magának a pénzmozgások világából számottevő bevételt.

    Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban több alkalommal is ígéretet tett arra, hogy a bankadó mértékét jövőre megfelezik, s 2013 után kivezetik a piacról, helyét pedig az addigra várt uniós bankadó mértékével megegyező elvonás foglalhatja el, elemzők szerint a mostani ötlet csak úgy kivitelezhető, ha a bankadót a tranzakciós adó bevezetésével párhuzamosan kivezetik a piacról.

    Mivel ezzel egy időben nem várható, hogy a kormányzat lemond a bankadóbevételekről, érdemes legalább azzal a 120 milliárd forinttal számolni, amelyet a pénzintézetek tavaly és idén kötelesek befizetni. (A többi, az adót nyögő pénzügyi szolgáltatóra a tranzakciós adó kivetése meglehetősen nehézkes volna.)

Még nem kommentál a kormány

    A kormány egyelőre nem döntött a pénzügyi tranzakciós adóról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek.

    A Giro Zrt. adatai szerint tavaly 280 millió banki tranzakció futott keresztül a rendszeren, ha ezen tranzakciószámra akarjuk ráhúzni a 120 milliárd forintos összeget, tranzakciónként 429 forintos átlagos adóterhelést kapunk. (A jellemzően egyedi, ám nagy összegű Viber-tranzakciók száma elenyésző e tekintetben.) Miután jól látható, hogy a kis összegű átutalásokat az ilyen adóteher „megölné", egyértelműnek tűnik, hogy csak forgalomalapú lehetne az adó.

    Ha az adó összegét a Giro-átutalások 59 315 milliárd forintos tavalyi volumenéhez mérjük, akkor 2 ezrelék körüli adómértéket kapunk. Természetesen nem feledkezhetünk el a Girónál értékben alig 30 százalékkal kisebb értékű nem banki Viber-átutalásokról sem, ezek mellett 1 ezrelékre apadhat az adóterhelés. Mivel kizárható, hogy az állam pont a bankok egymás közötti műveleteinek megadóztatásáról mondana le, így újabb Viber-tétel kerül a képbe, vagyis az értékre vetítve fél ezrelék körüli adóterheléssel lehetne biztosítani a költségvetés bevételi oldalát. Ez a terhelés lényegében fele annak a költségnek, amelyet a hitelintézetek egy-egy tranzakcióért elkérnek az ügyféltől, vagyis számottevően drágulni fognak a banki tranzakciós díjak.

    A magyar megoldás ismét unikumnak számít az európai piacon. Az Európai Bizottság jelenleg három pénzügyi jellegű adó bevezetését vizsgálja. Az első a már említett Tobin-adó, amely tőkemozgások, „spekulációs" pénzmozgások megadóztatását célozza. A másik javaslat szerint a pénzügyi szolgáltatásokat is bevinnék az áfakörbe, s ebből keletkezne bevétel. A harmadik megoldás, az úgynevezett FAT mérlegfőösszeg/jövedelem alapon vetne ki adót a szolgáltatókra. Ez utóbbi áll a legközelebb a jelenlegi magyar bankadóhoz, de mértéke bizonyosan nagyságrendekkel kisebb lesz, mint a hazai − ha e mellett döntenek.

    Ráadásul a fenti okfejtés a teljes körű tranzakciós adó bevezetésével számol, ám a hírek szerint a kormányzat − ha lehet − mentesítené a lakosságot a terhek alól. Ez ugyanakkor lényegesen komolyabb terheket róna az átutalásokért már ma is sokkal komolyabb összegeket fizető vállalkozásokra. Ez a megoldás számos tekintetben kockázatos. Egyrészt a cégek egy részét arra késztetné, hogy külföldi hitelintézeteken keresztül bonyolítsák fizetési forgalmuk döntő részét és itthon csak a „kötelező" tranzakciókat − például a NAV-utalásokat − bonyolítsák. Ennél is nagyobb kockázatot hordoz az, hogy a vállalkozások jelentős része az adó elkerülése érdekében visszatérne a készpénzforgalomhoz, ami nemzetgazdaságilag sokkal költségesebb, másrészt pedig finoman szólva sem a gazdaság kifehérítése irányába hat.

Szlovákiában is a tranzakciós adóban gondolkodnak

    A jövő évre megszabott 3 százalékos hiánycél olyan nemzetközi vállalásnak számít, amit a kormány tiszteletben tart. Az új kormány ezért az államháztartás rendbetételét tekinti fő feladatának − közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, miután megbeszélést tartott pénzügyminiszterével és a Szlovák Nemzeti Bank elnökével. Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint jövőre a hiánycél tartása érdekében nem 1,2 milliárd, hanem 1,5 milliárd eurót kell megtakarítani, ennek érdekében növelni kell az adóterheket és a bankadót. Fico felvetette a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését is, bár a Tobin-adó mértékéről hallgatott.
 
    A bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás, a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót - értesült az Origo. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tranzakciós adó bevezetését fontolgatja a kormányzat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector