Startlaphoz Csatlakozz!

800-900 szervezett dolgozó csatlakozott a munkabeszüntetéshez

Huszonnégy órás sztrájk kezdődött a Dunaferr három üzemében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 12. csütörtök, 15:48

A bérmegállapodás kikényszerítésére huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön 14 órakor az ISD Dunaferr Zrt. hideg-és meleghengerművében, valamint a Lőrinci Hengerműben; a munkabeszüntetéshez mintegy 800-900 szervezett dolgozó csatlakozott - mondta el a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

    Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk után azért hirdette meg a szövetség és a hozzá csatlakozott Dunaferr Ifjúsági Szövetség a munkabeszüntetést, hogy elérjék, a cégcsoportnál „az idén is legyen aláírt bérmegállapodás”.

    Az érdekképviseletek január óta folytatnak tárgyalásokat a bér menedzsmentjével. Azt akarják elérni, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejei hatállyal, 4,2 százalékkal emelkedjen az ISD Dunaferr munkavállalóinak alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá kerüljön sor a 13. havi úgynevezett szabadságos bér és a 14. havi karácsonyi bér kifizetésére.

    A cégvezetés és a szakszervezet álláspontja abban megegyezik, - s ez a tárgyalások legutóbbi fordulóján javasolta is a menedzsment, - hogy január elsejei hatállyal 4,2 százalékkal nőjön a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá, hogy  a második félévben kifizessék a 13. havi, szabadságos bér teljes összegét.

    A 14. havi bér azonban a menedzsment álláspontja szerint „további megállapodás tárgyát képezi”.

    A cégvezetés a legutóbbi bértárgyaláson azt az álláspontot képviselte, hogy az utóbbi két bérelemnek a munkavállalók anyagi ösztönzését szolgáló rendszer részévé kell válnia, s ezzel kapcsolatban már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

    Várkonyi Zsolt az ISD Dunaferr Zrt. főosztályvezetője a sztrájkkal kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta: a cégcsoport menedzsmentje „nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel ez nem segíti elő azt, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak.”

    Nyilatkozata szerint „korábban sem volt és továbbra sincs semmiféle, a munkavállalók jogos érdekeinek megsértésére irányuló szándék. A munkáltató ugyanis a továbbiakban is tárgyalni kíván a munkavállalókkal arról, hogyan kell a hatékony munkát elősegítő programokat megvalósítani. Minden erőfeszítést a vállalat jólétéért, működőképességének biztosításáért tesz.”

    A cégvezetés  viszont hangsúlyozza, hogy „a nyugodt és eredményes üzletmenet fenntartásának és a megegyezésnek alapvető feltétele a munkabéke megőrzése.”

    A sztrájkra és annak céljaira a vállalatcsoport területén az aktivisták által készített plakátokon hívják fel a figyelmet a szakszervezetek. A munkabeszüntetés idején a munkáltató által kijelölt helyeken tartózkodva várják a műszak végét az érintett üzemek munkavállalói. A sztrájk idejére esedékes bérüket a szervezett dolgozóknak a sztrájkalapból a szakszervezet fizeti ki.

    Mucsi Zoltán az MTI-nek elmondta: bár korábban olyan hírek röppentek fel, hogy sztrájktörőket „vetnének be” az érintett üzemekben, semmilyen törvénytelen eszközre, átcsoportosításra, munkaerő átirányítására nem került sor.

    Az érdekvédők vezetőjének tájékoztatása szerint amennyiben a 24 órás sztrájk nem vezet eredményre, április 25-26-27-re 72 órás sztrájkot hirdetnek, előtte pedig nagygyűlést tartanak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Huszonnégy órás sztrájk kezdődött a Dunaferr három üzemében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector