Startlaphoz Csatlakozz!

Sztrájkfenyegetés

Hatalmas sorok, hiány a brit benzinkutaknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 07:31

Hatalmas sorokban álltak a brit benzinkutaknál a tankolni próbáló autósok csütörtökön egész nap, annak hatására, hogy az üzemanyag-szállító tartályautók vezetőit képviselő szakszervezet sztrájkfelhívást tett közzé.

    A töltőállomásokat az autósok már előző nap sok helyen megrohanták - az üzemanyag-kiskereskedelmi szövetség adatai szerint motorbenzinből az egy héttel korábbinál 81 százalékkal, dízelolajból 43 százalékkal több fogyott -, ám csütörtökre a jelenség országszerte pánikszerű felvásárlás méreteit öltötte.

    Sok benzinkútnál adagolni kezdték az üzemanyagot, egyes helyeken mennyiségi, másutt értékbeli vásárlási korlátokat szabva, annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt lehessen tartani a fogyasztást, de számos kútnál így is elfogyott a benzin és a gázolaj.

    A kialakult helyzetért az autós érdekképviseleti szervezetek egyértelműen a brit kormány kommunikációját tették felelőssé.  

    David Cameron miniszterelnök előző nap ugyanis a benzintankok feltöltését javasolta az autósoknak, Francis Maude kabinettitkár pedig ezt megtoldotta azzal, hogy „nem árt, ha az autósok a garázsban, kannában is tárolnak egy kis üzemanyagot”. Szakmai szervezetek különösen ez utóbbi kijelentést bírálták, nem utolsósorban azért, mert a nyilatkozó szakértők véleménye szerint ez a pánikvásárlás ösztönzése mellett tűzveszélyt is okozhat.

    A kormány csütörtökön közölte, hogy Maude javaslatát „visszavonja”.  

    A legnagyobb brit szakszervezeti szövetség, a Unite megszavaztatta az öt nagy brit közúti üzemanyag-fuvarozó cég kétezer gépkocsivezetőjét a sztrájkakcióról, és a többség a munkabeszüntetésre voksolt. A Unite kötelekébe tartozó sofőrök munkáltatói szállítják az üzemanyagot a 8706 brit töltőállomás 90 százalékának.

    A Unite - amely az akcióval a gépkocsivezetők munkafeltételeinek javítását akarja kiharcolni - nem zárta ki, hogy a sztrájk időpontját éppen a húsvéti ünnepekre tűzi ki, amikor rendszerint brit családok milliói kelnek útra autóval.

    A húsvéti sztrájk azonban egyre valószínűtlenebb, mivel a szakszervezetnek a sztrájktörvény értelmében egy héttel előre be kell jelentenie a munkabeszüntetést, ez pedig egyelőre nem történt meg, sőt hétfőn várhatóan tárgyalások kezdődnek az érdekképviselet és a munkáltatók között a munkaügyi békéltető fórum (ACAS) közvetítésével.

    A kormány mindeközben a hadsereg segítségét készül igénybe venni sztrájk esetére. A héten megkezdődött a brit királyi légierő (RAF) 80 gépkocsivezetőjének átképzése a civil tartálykocsik vezetésére, ám számítások szerint teljes körű sztrájk esetén ők is csak a normál ellátás tíz százalékát tudnák biztosítani.

    A Unite vezetője nemrégiben sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére is, a közalkalmazottakat sújtó kormányzati megszorító intézkedések miatt.

    Len McCluskey, a 1,5 millió tagot számláló érdekképviseleti szövetség főtitkára a The Guardian című vezető baloldali brit lapnak a múlt hónap végén kijelentette: a közalkalmazotti szféra munkavállalói ellen folyó „kormányzati támadássorozat olyan kiterjedt és annyira ideológiai jellegű”, hogy ez igazolja a londoni olimpia „célba vételét”.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hatalmas sorok, hiány a brit benzinkutaknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector