Startlaphoz Csatlakozz!

Uniós forrásokból Nemzeti Kiválóság Program

Majdnem 7 milliárd forint jut a kiválóság programban kutatóknak és felsőoktatási dolgozóknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 03. csütörtök, 18:03

A kormány európai uniós forrás bevonásával 6,75 milliárd forintot fordít a kutatók és a felsőoktatásban dolgozók támogatására a Nemzeti Kiválóság Programban - mondta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Az államtitkár A tehetség a jövőnk című tudományos konferencián kiemelte: meg kell becsülni Magyarország kiválóságait, a jó állam pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a tehetséges kutatók és hallgatók az ország nemzetgazdasága szempontjából is eredményesen tevékenykedjenek. 

    Az államtitkár rámutatott: folyamatos munkát jelent a tehetséggondozás, a Nemzeti Kiválóság Programban résztvevő kiválóságok pedig arra vállalkoznak, hogy a minőségi fejlődést célzó egyetemeken hasznosítható munkát végezzenek.

    Megemlítette: a kutatás jövőbe tekintést is igényel, eredményei pedig az egész közösség javára vannak. Utalt arra is, hogy az életpálya minden szakaszában szeretnének támogatást nyújtani ezzel a programmal.

    Tőkéczki László egyetemi docens, a Magyary Zoltán Kuratórium elnöke arról beszélt, hogy „a tehetség Magyarország jövője”, a program anyagi támogatásával pedig lehetőség nyílik a külföldön dolgozó kutatók hazahívására, illetve hosszú távon itthon lehet tartani a tehetségeket.

    Megemlítette, hogy a program keretében hiánypótló ösztöndíjrendszer épült ki, amelynek célja, hogy nemzetközi színvonalú támogatást nyújtsanak a hallgatóknak és a kutató-oktatóknak, s ezzel „példaértékű mintát biztosítanak a kiválóság elismerésére”.

    Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kutatóhelyek és a gazdasági szektor közötti kapcsolatok serkentése is fontos, valamint az, hogy a hazai és a határon túli kutatók, illetve oktatók szakmai kapcsolatait erősítsék. 

    Megjegyezte, a rendelkezésre álló összegből 58 pályázatot írtak ki, az 5319 beérkezett pályamunkából 4810 volt érvényes és 1861 nyert. Az ösztöndíjak 2-24 hónapra szólnak, havi összegük pedig 100 ezer és egymillió forint között mozog.

    A nyertesek 6 százaléka agrártudománnyal, 18 százaléka orvostudománnyal, 16 százaléka társadalomtudománnyal, 36 százaléka természettudománnyal, 11-11 százaléka bölcsészettudománnyal, illetve műszaki tudománnyal, 1-1 százaléka pedig hittudománnyal és művészettel foglalkozik - sorolta.

    Ismertetése szerint a sikeres pályázók 17 százaléka 25 év alatti, 44 százaléka 26 és 30 év közötti, 31 százaléka 31 és 40 év közötti, 8 százaléka pedig 40 év feletti volt. A sikeres pályázók közül a legtöbben a Debreceni Egyetemről kerültek ki, ezután pedig a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem következik ebből a szempontból - állapította meg.

    Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora megnyitó beszédében közölte: a szellemi tőke Magyarország legnagyobb erőforrása, ebbe befektetni pedig sokszorosan visszatérül. Fontos ezért a tehetséggondozás, ami a bolognai rendszer bevezetésével „talán kicsit háttérbe szorult” - fogalmazott. Kitért arra, hogy jelenleg a mecénás szerepét tölti be ez a tehetségprogram is.

    Mint mondta, az emberi erőforrás alapvetően fejlesztendő tényező, ugyanakkor míg 2005-ben 24 ezren, tavaly már csak 20500-an dolgoztak a felsőoktatásban. Hangsúlyozta, hogy olyan pályát kell látniuk a kutatóknak maguk előtt, ami perspektívát jelent számukra. Elkerülhetetlennek nevezte, hogy külföldön is végezzenek a magyar szakemberek kutatásokat, de véleménye szerint fontos az is, hogy itthon kamatoztassák a külföldön szerzett tudásukat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Majdnem 7 milliárd forint jut a kiválóság programban kutatóknak és felsőoktatási dolgozóknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector