Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Visszaélések a munkabérrel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 14. hétfő, 13:27

A monster.hu munkajogi rovatában ezúttal a munkabérről tettek fel kérdéseket Dr. Sipos Márta és Dr. Újvári Melinda ügyvédnek.

- Csökkenthető-e a munkabér?
 
A munkabér a munkaszerződés kötelező eleme és a módosítása – bármilyen változtatása – kizárólag a felek közös akaratából létrejött megegyezéssel módosítható. Ha a munkaadó módosítani szeretné a szerződés, arról teljes körű tájékoztatást kell küldeni. (új Ptk szabályaira is tekintettel)
 
- Mi történik, ha ebben nem partner a munkavállaló?
 
Nem jön létre a szerződésmódosítás.

- Meddig kell megkapni a munkavállalónak a havi munkabért? 

Legkésőbb a következő hónap 10. napjáig. A munkáltatónak legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatnia kell a munkavállalót a napi munkaidőről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról, a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról.

- Kérheti-e a munkavállaló a munkabért készpénzben? 

Csak és kizárólag készpénzben lehet kifizetni, ha a munkavállaló a másként történő kifizetéshez nem járul hozzá. További költséget nem okozhat, vagyis a munkáltató köteles megtéríteni a kivét – felvét díját.

Íme a vonatkozó rész a munka törvénykönyvéből:

158. § (1)88 A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
(2)89 A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.
(3)90 A munkabér kifizetése - ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást - a munkavállaló részére költséget nem okozhat.


- Mi és milyen esetben vonható le a munkabérből? 

Fő szabály: a közvetlen levonásnak nincs helye, a munkáltatónak munkaügyi bírósághoz kell fordulnia a munkabérrel kapcsolatos igényével. 


- Átalakítható-e teljes munkaidős szerződés részmunkaidővé? Sok munkaadó így akarja csökkenteni a munkabért minimálbéremelés idején.
 
Ezt a módosítást csak és kizárólag a felek közös megegyezésével lehet elfogadni és még a közös megegyezés is megtámadható, ha kényszer, fenyegetés, tévedés vagy megtévesztés hatása alatt írta alá a munkavállaló.
Milyen költségeket köteles a munkaadó fizetni a munkavállaló napi munkájával kapcsolatban. Például céges autóval való tárgyalás esetén a benzin-, parkolási költséget? 
Fő szabály szerint minden, a munkavégzéssel kapcsolatos költséget meg kell téríteni a munkáltatónak. A költséget igazolni kell, érdemes gyűjteni a számlákat, egyéb nyugtákat és az elévülési idő 3 év.
 
- Különbözhet-e az ugyanazt a munkát végző belsős állományban levő és a kölcsönzött munkavállaló bére? 

Egyrészt az egyenlő bánásmód követelménye érvényesül a várandós és szoptatós nők, a fiatal munkavállalók esetében. Másrészt a foglalkoztatás 184. napjától a törvényben előírt feltételek esetén tiltja a törvény a megkülönböztetést.
 
Íme a vonatkozó rész.

Mt. 219. § (1) A kikölcsönzés tartama alatt a munkavállaló számára biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt alapvető munka- és foglalkoztatási feltételek különösen
a) várandós és szoptató nők, valamint
b) a fiatal munkavállalók védelmére,
c) a munkabér összegére és védelmére, továbbá az egyéb juttatásokra,
d) az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezések.
(3)116 A munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás száznyolcvannegyedik napjától kell alkalmazni arra a munkavállalóra, aki
a) a kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül,
b) a 2004. évi CXXIII. törvény 1. § (2) bekezdés 1. pontjában meghatározott munkaerőpiactól tartósan távollévő munkavállalónak minősül,
c) a helyi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságnál vagy közhasznú szervezetnél, vagy nyilvántartásba vett közhasznú szervezetnél munkaerő-kölcsönzés keretében végez munkát.
(4) A (3) bekezdés alkalmazásakor az azonos kölcsönvevőhöz történő ismételt kikölcsönzés esetén a napok számítása tekintetében a 214. § (2) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

Forrás: monster.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Visszaélések a munkabérrel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector