Startlaphoz Csatlakozz!

A német kormány leszállítaná a korhatárt

Egymásnak ugraszthatják a nyugdíjasokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 23. szerda, 12:21

Szembe kerülhetnek egymással az EU egyes tagállamai, illetve nyugdíjasaik, ha a német kormány nem módosítja azt a tervét, amely szerint leszállítanák a nyugdíjkorhatárt. Szakértők szerint éppen ellenkezőleg, 70 évre kellene emelni a nyugdíjba vonulás időpontját.

   A szakértők össztűz alá vették a berlini kormány nyugdíjcsökkentési tervét: legfőbb érvük szerint az elképzelés végrehajtása súlyos konfliktust generálna Németország és az eurózóna déli perifériáján lévő államok között, amelyeket takarékossági okokból éppen most kényszerítenek arra, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt. Günter Oettinger, az Európai Bizottság német tagja (energiaügyi biztos) azt nyilatkozta a Die Weltnek, hogy ha kormány tervei szerint a jelenlegi 65 évről,  63 évre szállítanák le a korhatárt, az rossz üzenet lenne.
 
   Azt várjuk a görögöktől, hogy tovább dolgozzanak kevesebb fizetéssel, ám eközben meglepve láthatják, hogy a németek ezzel éppen ellenkező irányba indulnak el - figyelmeztetett a biztos. Emellett arra is emlékeztetett, hogy az eurózóna legnagyobb gazdasága a megfelelő szaktudású munkaerő hiányával küzd. Ezért a politikusoknak inkább arról kellene beszélniük, hogy 70 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt. A hosszabb pályafutás leküzdésében megfelelő képzési programokkal segíthetnék az embereket.
 
Nem kéne ezt csinálni!
 
  Angela Merkel kancellár koalíciós kormányát közgazdászok és vállalatvezetők is bírálták nyugdíjtervei miatt - tette hozzá az előbbiekhez a Financial Times. Arra figyelmeztettek, hogy a korhatárcsökkentés tovább növelné a nyugdíjkiadások számát, miközben a társadalom elöregedése miatt, amúgy is egyre nehezebb finanszírozni a nyugdíjrendszert. A terv szerint egyébként megváltoztatnák a korábban elfogadott német nyugdíjreformot, amelyben 65-ről 67 évre megy fel a korhatár. Görögországban és Spanyolországban ugyanezt a változtatást hajtják végre, míg Portugáliban 66 évre emelik a szintet.
 
   Eközben a német vállalatok különféle módszereket találnak ki a hiányszó képzett munkaerő pótlására. Egyebek mellett részmunkaidős foglalkoztatást ajánlanak az idősebbeknek, hogy megtartsák őket korábbi munkakörükben. Ráadásul egyre kevesebben vesznek részt a német gazdasági siker egyik fontos összetevőjének tartott tanoncrendszerben, amely jól képzett munkavállalókkal látja el a cégeket. Egyre több fiatal választja ugyanis ehelyett az egyetemi tanulást.
 
Brutális költségek
 
   A koalíciós kormány számításai szerint a korhatárcsökkentés 2020-ig 60 milliárd euróba kerülne, és nagyjából 200 ezer embernek tenné lehetővé, hogy korábban vonuljon vissza. A kiadásokat növelné, hogy az 1992 előtt gyereket vállaló nők magasabb állami nyugdíjra lennének jogosultak.
 
   A Deutsche Bank elemzői hosszabb távra tekintenek. Számításaik szerint a kormány új nyugdíjreformja 2030-ig már 230 milliárd eurót emésztene. A pluszkiadást úgy kellene fedezni, hogy eközben csökken a nyugdíjkasszát feltöltő fiatalabb korosztályok aránya. Más szóval nekik kellene vállalniuk a mostani döntésből fakadó pluszkiadásokat.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egymásnak ugraszthatják a nyugdíjasokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector