Startlaphoz Csatlakozz!

Nincs költségtérítés

750 ezer az alap a képviselőknek: ki jár jobban?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 07. szerda, 18:00
 
Egyes képviselők jól, mások meg rosszul jártak azzal, hogy a korábbi, mindenkinek egységesen járó 232 ezer forintos képviselői alapdíj több mint háromszorosára, majdnem 750 ezer forintra emelkedik – írja a 168 óra.

   Korábban a képviselői „minimálbér” bruttó 394 ezer volt, ilyen szerény összeget Gyurcsány Ferenc DK-elnökön kívül – aki egyetlen bizottságnak sem volt tagja – nemigen kapott senki. Az alapdíjhoz ugyanis – a lakóhelytől függően biztosított átalány- és választókerületi pótlék mellett – további juttatások sora járhatott, számolt be róla a Népszabadság.hu. A ház elnöke – a 232 ezer és a pótlékok mellett – másfél milliós fizetést kapott, míg helyettesei 417 ezer, a jegyzők 262 ezer, a bizottsági elnökök 278 ezer, az alelnökök 232 ezer, a tagok 162 ezer forintnyi különpénzt tehettek zsebre, és aki két bizottságban is tag volt, annak további 58 ezer forint ütötte a markát. A frakcióvezetők szintén 278 ezret, a helyetteseik 232 ezret kaptak. Akinek semmilyen tisztsége nem volt, és a fővárosban élt – mint Gyurcsány –, annak be kellett érnie a nem egészen négyszázezerrel, a tisztséghalmozók összes bevétele viszont, főleg ha vidékiek voltak, könnyen meghaladhatta az egymilliót. Az előző ciklusban a képviselők nagyjából harmada juthatott ekkora összeghez.

  Az új szabályok szerint viszont a külön juttatások megszűnnek, így a képviselők alanyi jogon a helyettes államtitkári fizetésnek megfelelő csaknem 750 ezret kapják. Nem jár azonban pénz a bizottsági tagság után, s nincs költségtérítés és választókerületi pótlék sem. A legtöbbet tehát a vidéki, több bizottsági tagsággal vagy más tisztséggel rendelkező politikusok veszíthetik.

  Az új parlamenti ciklusban külön jövedelem már csak a tisztségviselőket illeti meg: marad a házelnök másfél milliós miniszterelnöki illetménye, plusz a 750 ezres képviselői illetmény harminc százaléka. Egyébként ugyanilyen arányban részesedhetnek a parlamenttől díjazásban a kormánytag képviselők is. A házelnök öt helyettesének, valamint az öt frakcióvezetőnek miniszteri, tehát 1,3 milliós fizetés jár. A tíz jegyző, a tizenöt bizottsági elnök, valamint a frakcióvezető-helyettesek – a Fidesznél öt, az MSZP-nél kettő, a Jobbiknál, a KDNP-nél és az LMP-nél egy-egy fő – államtitkári javadalmazásra, tehát havi csaknem egymillió forintra jogosultak, míg a bizottsági alelnökök a képviselői alapfizetés 120 százalékát, vagyis nagyjából kilencszázezer forintot vehetnek fel.

  Akiknek jut valamilyen stallum, azoknak legalább egy része valószínűleg jobban jár, és ez elsősorban a parlamenti alelnökök és frakcióvezetők esetén lehet igaz. Sokat veszítenek viszont a polgármesteri tisztséget viselő képviselők: Rogán Antal fideszes frakcióvezető azt javasolja ugyanis, hogy ők mostantól csak a parlamenttől kapjanak fizetést, így eleshetnek sok százezer forinttól. Az őszi helyhatósági választás után egyébként már senki nem lehet egyszerre településvezető és honatya is, így a kettős díjazás fel sem merülhet többé.

Forrás: 168 óra
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 750 ezer az alap a képviselőknek: ki jár jobban?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector