Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy a feszültség a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft-nél

Sztrájk-egyeztetést indított a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 12. hétfő, 16:17

A létszámhiány, a rossz bánásmód, az elértéktelenedő fizetések, az embertelen munkaidő és munkakörülmények miatt nagy a feszültség a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft-nél. A cégvezetés egyelőre az időt próbálja húzni, a szakszervezet pedig még bízik a tárgyalásos megoldásban – írja a Népszava.

   A dolgozók kérésére sztrájk-egyeztetést indított a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet a Budapest Airport (BA) száz százalékos tulajdonában lévő RÜK Kft. vezetésével. A lépésre azért volt szükség, mert az évek óta fokozódó problémákról folytatott eddigi megbeszéléseken a munkaadó semmilyen engedményre sem volt hajlandó.
 
   A problémák gyökere - ahogy a Budapest Airport szinte minden tagvállalatánál -, hogy egyre kevesebb ember végez egyre több munkát, egyre értéktelenebb fizetésért. Eközben a magán- és családi életük tervezhetetlen, esélyük sincs alapos feltöltődésre az elmúlt években bevezetett munkaidő-beosztások miatt.
 
   A Munka törvénykönyvének változásai a dolgozókat sújtották, a cég az új lehetőségeket maximálisan kihasználva húzott le újabb és újabb bőröket alkalmazottairól. Idén is a versenyszférára vonatkozó országos bérfejlesztési ajánlás alatti összeget javasoltak fizetésemelésként, ami még a jelenlegi alacsony inflációs ráta mellett sem jelent előrelépést.
 
   A RÜK Kft. végzi a Budapesten megforduló repülőgépek túlnyomó többségének üzemanyag-kiszolgálását. Évről évre tetemes nyereséggel működik, amelyet azonban a Budapest Airport elvon tőle. A cég 2009-ben még 45 főt alkalmazott, 2012 óta csak 27 fővel működik, ezek közül 22-en végzik a kiszolgáló munkát. Ugyanezen időszak alatt a cég bevételei csak minimálisan csökkentek. A Malév leállását követő átmeneti visszaesés után ismét emelkedőben van a kiszolgált repülőgépek száma és az eladott kerozin mennyisége. A dolgozók hatékonysága, termelékenysége európai összehasonlításban is kiemelkedő.
 
   Tavaly ősszel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága vizsgálatot folytatott a szakszervezet bejelentésére, és komoly mulasztásokat állapított meg. A kiszolgáló járművek állapota, a kánikulában - ami a "betonon" 50-60 °C is lehet - hozzáférhetetlen védőital, a kommunális helyiségek lerobbant állapota szerepelt a szakszervezet panaszai között. Az is aggasztó, hogy a munkaadó egy sor egészségi kockázatot nem hajlandó vizsgálni az üzemorvosi vizsgálatokon, légszennyezettségre és a nyári kánikulára vonatkozó kockázatelemzéseit nem hozza nyilvánosságra.
 
  Immár fél éve folyik az Igazgatóság másik vizsgálata is, amely a törvénybe ütköző munkaidő-beosztásokra vonatkozó panaszok nyomán indult. A több tonna kerozint kezelő munkakörökben komoly veszélyforrást jelent a legapróbb hiba is. A pszichés és fizikai elfáradás növeli ennek kockázatát. Bízunk benne, hogy az elektronikus beléptető nyilvántartások segítségével sikerül bizonyítani a szabálytalanságokat. Valószínűleg jóval több problémára is fény derülhetne, ha a hatóságoknak nem kellene előre bejelenteniük a Budapest Airportnak az ellenőrzések időpontját - ez a legtöbb repülőtéri cégre érvényes.
 
   A LESZ hiába keresett barátságos megoldást a kialakult helyzetre. Hónapokon keresztül nem vették komolyan a dolgozók panaszait és kéréseit a Mátrai Balázs által menedzselt BA-leányvállalatnál. Heteket, hónapokat kellett várni egy-egy felvetés, javaslat után a válaszra. A tizenegy napja indított sztrájk-egyeztetés sem alakul bíztatóan, mert a vezetőség a javasolt tárgyalási időpontok egyikét sem találta alkalmasnak. Az időhúzás eredményeként az egyeztetésekre vonatkozó törvényi határidő lejárt. A szakszervezet kész megkezdeni az érdemi tárgyalásokat, ha lehetőség mutatkozik a munkafeltételek javítására. Ugyanakkor ma már nincs jogi akadálya a munkabeszüntetésnek sem.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sztrájk-egyeztetést indított a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector