Startlaphoz Csatlakozz!

Jogszerűen sztrájkolhatnak a BKV-sok - Precedensértékű döntés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. április 04. csütörtök, 13:39
Jogszerűen sztrájkolhatnának a BKV-sok a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megtartásáért - döntött a napokban a Kúria. Az ország legfőbb bírósága ezzel megsemmisített egy 2011-es beadvány ügyében hozott másodfokú bírósági határozatot, miszerint nem lehet munkabeszüntetéssel tiltakozni országos célokért, a kormány döntései ellen. A Kúria határozata precedens értékű és mások számára is iránymutató - jelentette be közleményében a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

    Két évvel ezelőtti ügyre tett pontot a napokban a Kúria azzal, hogy jogerősen úgy döntött, lehet sztrájkolni a kormány szociális és gazdasági intézkedései ellen - akár a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj kiharcolásáért - is, nemcsak közvetlenül munkaviszonnyal összefüggő ügyekért. Magyarország legfőbb bírósága ezt a határozatot a BKV-n belül működő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) 2011-es beadványának másodfokú döntése elleni fellebbezésére hozta meg - tudatta Gulyás Attila, a szövetség elnöke. Az eljárásban eredetileg a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj megtartásáért szervezett, akkor bejelentett sztrájk idejére szóló elégséges szolgáltatás mértékének a megállapítását kérték a felek, a BKV vezetése és a szakszervezet. Az érdekvédelem elégséges szolgáltatásra szóló ajánlata az éjszakai járatok napközbeni továbbközlekedtetése volt, a munkáltató ezzel szemben csaknem 90 százalékos teljesítést kért. Az ügyben első fokon a munkaügyi bíróság a szakszervezet számára kedvezően döntött, a BKV Zrt. azonban fellebbezett.

    A másodfokon lefolytatott eljárásában viszont a bíróság nem főként az elégséges szolgáltatás megfelelő mértékét vizsgálta, hanem kategorikusan elutasította a sztrájk célját. A bírói testület akkor úgy döntött, hogy nem lehet országos célokért, vagyis a kormány különféle döntései ellen sztrájkolni, illetve azt megelőzően kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni. Márpedig a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megtartása országos cél - vélekedett a törvényszék.

    A VTDSZSZ nem ijedt meg a számára kedvezőtlen határozattól, más korábban felsült, s hasonló döntés után meghátrált szakszervezetekkel ellentétben tovább harcolt, s a Kúriához fordult jogorvoslatért. Gulyás Attila szerint megérte, mert azzal, hogy a legfőbb bíróság kimondta, országos célokért, a kormány döntései ellen is sztrájkolhatnak munkahelyi közösségek, iránymutató, precedens értékű döntés született. Gulyás úgy véli, a VTDSZSZ kitaposta az utat, s mostantól minden szakszervezet számára megnyílt a sztrájklehetőség. A tömegközlekedési dolgozók ennek ellenére most nem élnek e joggal. Az elnök ugyanis úgy véli, jobban járnak, ha egy újonnan kezdeményezett, eredménytelenül végződő kollektív munkaügyi vita után, a közüzemekre vonatkozó jelenlegi szabályok szerinti 66 százalékos elégséges szolgáltatás mellett kezdeményeznek majd sztrájkot.

    A VTDSZSZ elnöke kijelentette, elégedettek a döntéssel, s annak ellenére, hogy ezúttal nem sztrájkolnak, a kedvezményes nyugdíjak kérdésében határozottak: ha a kormány elveszi ezeket a lehetőségeket a dolgozóktól, készek különböző mértékű munkabeszüntetéssel tiltakozni, akár más érintett szervezetekkel összefogva.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jogszerűen sztrájkolhatnak a BKV-sok - Precedensértékű döntés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector