Startlaphoz Csatlakozz!

BDSZ: megegyezés születhet nyugdíjas bányászokkal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. április 05. péntek, 14:14
A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
SAJTÓKÖZLEMÉNYE

    A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr nyilatkozatára, mely a Kossuth rádió reggeli hírműsorában hangzott el „Megegyezés születhet a nyugdíjas bányászokkal” címmel, a következőkben kíván reagálni:

    Az Országgyűlés a Kormány javaslatára 2012. január 1-től megszüntette a 23/1991-es (amely a bányászok társadalombiztosítási kedvezményeit szabályozta) és a 150/1991-es (amely a bányásznyugdíjról szól) Korm. rendeleteket. Ez egyeztetés nélkül történt, azok ellenére, hogy a BDSZ már 2011-ben a Széll Kálmán Terv megjelenése után a munkáltatókkal közösen jelezte, hogy a speciális bányászjuttatásokat tartalmazó két rendelet módosítása vagy eltörlése komoly bányász érdeksérelmeket okozhat. Ez be is következett.

    A BDSZ területi és munkahelyi szervezeti egységei az elmúlt másfél évben folyamatosan jelzik, hogy az aktív és nyugdíjas tagokat érintő negatív változások számukra elfogadhatatlanok. Az elmúlt évben konkrét ígéreteket kaptunk, melyek megvalósulására türelemmel vártunk.
 
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a következőket nyilatkozta a televízió nyilvánosságának: „... vannak hibák, vannak olyan rossz döntések, amelyek a kormányrendeletek során nem derülnek ki, ... amit helyre fogunk tenni. ...igaz ez a 30 év fölötti munkát elvégzett földfelszíni bányamunkásokra is."

    A III. csoportos bányász rokkantnyugdíjasokra vonatkozóan pedig miniszter úr a következő választ küldte levelében:  „A korábban rokkantsági nyugdíjban részesült bányászok a korábbi nyugdíjukkal azonos összegű járadékra lesznek jogosultak. Akit már felülvizsgáltak, s ellátását csökkentették, az is a korábbi rokkantsági nyugdíjának megfelelő összegre lesz jogosult. Azok a bányászok, akiket még nem vizsgáltak felül, és tudják igazolni, hogy bányászok voltak, felülvizsgálat nélkül is visszakaphatják ellátásukat. A döntés végrehajtásának szabályait munkatársaim haladéktalanul kidolgozzák. A konkrét szabályozásról a Kormány december 5-én kíván döntést hozni.” (Balogh Zoltán miniszter úr 2012.11.23-én BDSZ-nek írt levele)

    A 426/2012 (XII. 29.)  Korm. rendelet megjelenése után vált nyilvánvalóvá, hogy csak részben rendeződött a III. csoportos rokkant bányászok problémáinak megoldása és nem történt érdemi lépés a föld alatti munkakörben dolgozók ugyancsak elvett átlagkereset-számítási kedvezményének visszaállítására.

    A mai napig nem történt meg a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozók elvett szakmai nyugdíjának visszaállítása vagy elfogadható módosítása. Nem igaz, hogy a valódi bányászati tevékenység és az irodai munkakörök között nem volt különbségtétel. A korábbi 23/1991. Korm. rendeletben az irodai munkakörök egy külön tilalmi jegyzékben kerültek feltüntetésre (ez a rendelet mellékletét képezte) és ezáltal nem részesülhettek ebben a kedvezményben, így nem is lehettek „potyautasok”.

    Minden kezdeményezésünk, megmozdulásunk szakmai alapon történt.  Elutasítjuk, hogy ezek a figyelemfelhívó demonstrációk bármiféle politikai nyomásra szerveződtek volna, ugyanis mögöttük minden alkalommal elkeseredett bányász munkavállalók és rokkant nyugdíjasok állnak. Mivel nem az előző kormányok törölték el a bányászok juttatásairól szóló rendeleteket és egyik előző kormány sem vette el a bányászok kedvezményeit, ezért akkor nem is volt szükség tiltakozó akciók szervezésére.

    Az első leveleink óta, amelyben felhívtuk a figyelmet a bányászokat hátrányosan érintő rendeletekre, már másfél év telt el. Erre nem lehet azt mondani, hogy türelmetlenek voltunk, nem vártunk volna válaszokat vagy nem akartunk volna tárgyalni a bányászok, bányász nyugdíjasok problémáinak megoldásáról. A visszaminősített rokkant nyugdíjasok tartalékai pedig elfogytak.

     A demonstrációk célja, hogy a bányászok nehéz munkája elismeréseként kivívott korábbi kedvezmények kerüljenek a bányászok számára elfogadható módon rendezésre.

    Reméljük, hogy érdemi tárgyalások után rendeződnek a felvetett problémák, mint ahogy azt államtitkár úr nyilatkozta. Ez esetben a szakszervezeti akciósorozat is befejeződik.

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
Elnöksége

Budapest, 2013. április 5.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BDSZ: megegyezés születhet nyugdíjas bányászokkal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector