Startlaphoz Csatlakozz!

Hankook: ezer új munkahely, a vegyipari szakszervezet örül és aggódik is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. máj. 29. szerda, 16:33
Miközben örül, komolyan aggódik is a szakszervezet a Hankook gumiabroncsgyár fejlesztése kapcsán bejelentett ezer új munkahely miatt, ezért követeli: a cég biztosítsa dolgozóinak a munkavállalói jogokat, s tartsa be a szabad szervezkedésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket - írja közleményében a menedzsmenttel évek óta kemény egyeztetési vitában álló vegyipari szakszervezet. A VDSZ elnöke egy olyan nemzetközi konferenciáról küldte üzenetét, ahol éppen a Hankookhoz hasonló, az európai munkavállalói jogokat semmibe vevő cégek elleni kampányok elindításáról is döntenek. A VDSZ követeli, hogy minden munkahelyen tartsák tiszteletben a dolgozói jogokat és biztosítsák a szabad szervezkedés alapvető nemzetközi szabályokon alapuló lehetőségét.

    Míg itthon a Hankook rácalmási telepének fejlesztéséről, ezer új munkahely teremtéséről, a kormány és a cég együttműködéséről szólnak a hírek, Frankfurtban, a világszerte mintegy 50 millió dolgozót képviselő IndustriAll nemzetközi szakszervezet végrehajtó bizottságának ülésén arról is döntenek - talán éppen ezekben az órákban -, mely cégek ellen indítanak különféle kampányokat azért, mert semmibe veszik a munkavállalói jogokat, üldözik a szakszervezetet és kényük, kedvük szerint bánnak a munkavállalókkal - olvasható a vegyipari szakszervezet (VDSZ) közleményében. A szervezet elnöke, Székely Tamás - aki egyben az autonóm konföderáció vezetője is - támogatja azt a nemzetközi elvet, miszerint akár világméretű bojkottal is meg kell állítani a munkavállaló-ellenes tendenciát, s ennek kapcsán a közelmúltban, egy nemzetközi konferencián a Hankook neve is felmerül. A cég rácalmási gyárában a szakszervezet és a menedzsment ugyanis évek óta kemény harcban áll egymással, a szakszervezeti tisztségviselőknek napi küzdelmet kell folytatniuk a vezetőséggel az alapvető dolgozói jogokért.

    Ennek ellenére a VDSZ üdvözli a Hankooknál bejelentett ezer új munkahelyet, hiszen ennyi család megélhetése lesz garantált, ugyanakkor aggódik ezekért az emberekért, mert hosszú évek tapasztalata alapján tudja, a cégnél azon vannak, hogy az érdekvédelmet, s ezzel a munkavállalói jogokat is minimálisra szorítsák, vagy éppen totálisan megszüntessék.

    Székely emlékeztet rá, a szakszervezet és a cégvezetés közötti folyamatba többször bevonták a kormány különféle illetékeseit is azt kérvén, hassanak oda, hogy a koreai társaságnál is tartsák be a törvényeket, biztosítsák a munkavállalói jogokat, és végre mutassanak szándékot a kollektív szerződés megkötésére.

    Ráadásul - érvel a VDSZ elnöke -, ezerrel több munkavállaló mellé, a jelenleginél több szakszervezeti tisztségviselő működésére ad lehetőséget még a sokat kritizált új Mt. is. Az elnök leszögezi: a szakszervezetek minden egyes munkahelyet örömmel üdvözölnek, ám határozottan úgy vélik, hogy a munkavállalók csak érdemi szociális partnerségben működő cégeknél vannak biztonságban. Az elnök továbbra is azt kéri a kormány illetékeseitől, hogy kötelezzék a Hankook vezetőit - is - a munka világára vonatkozó hazai törvények és nemzetközi egyezmények betartására.

    A VDSZ követeli, hogy minden munkahelyen tartsák tiszteletben a dolgozói jogokat és biztosítsák a szabad szervezkedés alapvető nemzetközi szabályokon alapuló lehetőségét. Ehhez a követeléshez az egyesülés útjára lépett három szakszervezeti konföderáció - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - is csatlakozott.

    Mindezeket összevetve a mai bejelentés a szakszervezet számára is új lehetőséget teremt arra, hogy ismét megalapozott és a világon jó példát mutató rendezett munkaügyi kapcsolat alakuljon ki. A VDSZ kész a mihamarabbi eredményes és hosszú távú megállapodásokra.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hankook: ezer új munkahely, a vegyipari szakszervezet örül és aggódik is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector