Startlaphoz Csatlakozz!

Szakmai kihívásokkal és képzéssel tarthatók itthon az informatikusok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. március 05. szerda, 11:30
Budapest, 2014. március 5. – A magyar informatikusok közel kétharmadában merült már fel, hogy külföldön keres munkát, és minden tizedik konkrét lépéseket is tett a megvalósítás érdekében. A NetAcademia Oktatóközpont kutatásából az is kiderült, hogy a külföldi álláskeresést elsősorban nem a több fizetés, hanem a hazai fejlődési lehetőség és a szakmai továbbképzések hiánya motiválja. A külföldön remélt fizetés egyébként átlagosan a hazai három és félszerese, de ehhez nemzetközi minősítést kell felmutatni.

Tíz informatikusból hét ismer olyan „kollégát”, aki az elmúlt években külföldön vállalt hosszabb távon munkát, ami jól mutatja, hogy ebben a szektorban már egyáltalán nem ritka, sokkal inkább megszokott a jobb élet reményében történő tartós kiköltözés. A NetAcademia Oktatóközpont friss felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka maga is fontolóra vette, hogy külföldön keres munkát, 12 százalék pedig már a konkrét lehetőségeket térképezi fel.

    Arra a kérdésre, hogy jelenlegi fizetésének hányszorosáért döntene úgy, hogy külföldön helyezkedik el, 3,5-szeres átlagérték született. „A külföldön adódó lehetőségeket figyelembe véve ez az érték – a betöltendő pozícióhoz szükséges nemzetközi érvényű vizsga meglétét feltételezve – reális is lehet. Fejlesztők esetében a Microsoft .NET Framework, míg az üzemeltetőknél a felhőalapú hibrid rendszerek, valamint az etikus hekkelés ismerete nyithat kapukat az informatikusok előtt” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

A család sem akadály

    A hazai informatikusok mobilitásának magas szintjét támasztja alá az is, hogy a külföldi munkavállalás kérdésében nincs jelentős különbség a családos és nem családos munkaerő elszántságában. Érdekes ellentmondás figyelhető meg ugyanakkor abban, hogy általában véve mit tartanak a legfontosabb vonzerőnek egy munkahely esetében. „A legtöbben – a válaszadók 65 százaléka - egy munkahely fő vonzerejét a szakmai kihívásokban, illetve a rendszeres továbbképzésekben látják, és pont ez az a terület, amiben még van hová fejlődniük a hazai munkáltatóknak és munkavállalóknak” – tette hozzá Fóti Marcell. A kutatás keretében megkérdezetteknek ugyanis mindössze harmada vett már részt a napi munkájához szükséges informatikai rendszerhez kapcsolódó oktatáson, és csak minden tizedik szakember rendelkezik a szaktudását nemzetközi szinten is igazoló minősítéssel.

    Ez utóbbi megszerzése egyébként külföldön is jó belépő, a kutatásban részt vevők 73 százaléka szerint egyértelmű versenyelőnyt biztosít nemcsak a magyar, hanem a külföldi álláspiacon is. A NetAcademia azt is megvizsgálta, hogy a külföldre költözést fontolgató informatikusok körében melyek a legnépszerűbb célországok: a listát egyértelműen Anglia vezeti, amit Németország, majd Ausztria követ. Népszerű célpont ezen kívül még az Amerikai Egyesült Államok, Svájc, Hollandia, valamint Ausztrália is.

A felmérés háttere:
    A NetAcademia Oktatóközpont felmérése 2014. február 10. és február 25. között készült. Az adatfelvétel 10 ezres panelen történt, melyből összesen 973 válasz érkezett. A kutatás nem reprezentatív a hazai informatikus társadalomra nézve, de jól mutatja a külföldi munkavállalási kedv főbb mozgatórugóit és várható tendenciáit.

Kapcsolódó webcím:
A NetAcademia Oktatóközpont weboldala:
http://www.netacademia.hu/
 
Kapcsolódó képanyag:
Fóti Marcell fotója nyomdai felbontásban:
http://www.sakkom.hu/sajto/netacademia/kepek/Foti_Marcell_NetAcademia_nyomdai.jpg
Fóti Marcell fotója webes felbontásban:
http://www.sakkom.hu/sajto/netacademia/kepek/Foti_Marcell_NetAcademia_webre.jpg
 
További információ:
Kolma Kornél
ügyvezető
SAKKOM Interaktív
online marketing + pr ügynökség
Telefon: (+36) 1 237-0212
Fax: (+36) 1 237-0213
Mobil: (+36) 20-3333-220
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 1139 Budapest, Petneházy u. 52.
Webcím: www.sakkom.hu
Facebook:  facebook.com/sakkom.interaktiv
 
A NetAcademia Oktatóközpontról:
    A NetAcademia Oktatóközpont 1999 óta tart magas szintű, egyedi informatikai tanfolyamokat abból a célból, hogy hallgatóik megismerjék a nagyvállalati informatikai rendszerek költséghatékony és megbízható tervezését, bevezetését, üzemeltetését és fejlesztését. A cég oktatógárdája magasan képzett, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberekből áll, akik számos nemzetközileg elismert fejlesztői, rendszergazdai, valamint biztonságtechnikai minősítéssel rendelkeznek. Az Oktatóközpontnál az országban a legnagyobb az egy négyzetméterre eső MVP-k száma, összesen négy oktató munkáját ismerte el a Microsoft ezzel a kitüntetéssel.
 
A NetAcademia oktatóközpont díjai:
2008 - IT Business Leadership Award. A díjat a több mint tízezer hazai IT-biztonsági szakembert megmozgató, online képzési rendszer, az Ördöglakat megalkotásáért vehettük át. További információ
2009 - EC Council Circle of Excellence. A Floridai Miamiben átvett díjat oktatóközpontunk a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő Ethical Hacking oktatásokért kapta. További információ
2010 - Windows Azure Platform Partner of the Year. A rangos nemzetközi díjat Washington DC-ben, a Microsoft éves partnerkonferenciáján vette át Fóti Marcell ügyvezető. További információ
 
    A NetAcademia 2004 óta Microsoft Gold Certified Partner, 2007-től az Ethical Hacking tanfolyamot jegyző International Council of Electronic Commerce Consultants (EC-Council), 2008-tól a Linux Professional Institute kizárólagos magyarországi képviselője, 2009 óta pedig Novell Gold Training Partner.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakmai kihívásokkal és képzéssel tarthatók itthon az informatikusok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector