Startlaphoz Csatlakozz!

Sokáig nem lehet még egyenlő karrier esélyekről beszélni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 15:02
Karriertervezés, álláskeresési szempontok, munka és család egyensúlyának biztosítása, munkahelyi diszkrimináció – ezeket a szempontokat vizsgálta az a kutatás, amelyet a Jobline.hu végzett április végén mintegy 800 nő megkérdezésével. A kutatás alapvető célja annak felmérése volt, hogy a megkérdezettek megítélése szerint milyen tényezők gátolják a nők szakmai kibontakozását. Az első alkalommal meghirdetett Női Karriernap szervezőjeként a Jobline.hu különösen fontosnak tartja a nők jelenlegi helyzetének és saját magukról vallott képének megismerését.

A kutatás 4 témakör köré építve járta körül a szakmai pályafutás nőket érintő vonatkozásait. Az állásportál elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy akár közkeletű mítoszokkal is leszámolva szembesítse a nőket a valós helyzettel, és a közvélemény számára nyilvánvalóvá tegye a nőket különösen foglalkoztató kérdéseket.
 
„A legélesebb helyzet talán a diszkrimináció kapcsán mutatkozik” - mondta Tóbiás Andrea,  a Jobline Női Karriernap védnöke, a HVG Kiadói Zrt. marketing igazgatója. “A válaszadók harmada tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést, igaz további 10%-nyian kifejezetten előnyként élték meg női mivoltukat. Miközben a nők 55%-a szerint ez valójában nem játszik lényeges szerepet, mégis, a “nőiség” inkább hátránynak tekinthető mint előnynek. Miközben szakmai továbbképzési lehetőségek elnyerése kapcsán 58, leépítések, átszervezések kapcsán pedig 57%-nyian nyilatkoztak úgy, hogy nőként soha nem kerültek hátrányba, addig 35%-nyian diszkriminatívnak tartották a javadalmazás, 31%-nyian a munkahelyen való előrejutás, 22%-nyian pedig szakmai tudásuk elismerésének ügyét. Hogy ez utóbbi nem puszta megérzés, elég arra utalni, hogy országos reprezentatív felmérések szerint is a mai napig is lényeges eltérés van a hasonló életkorú és végzettségű férfiak és nők jövedelme között.” - mondta Tóbiás Andrea.
 
A karriertervezést illetően a női “tudatosság” kérdésében megoszlanak a válaszadók. Szinte egyenlő arányban vannak a szakmai pályájukat hosszú távon tudatosan tervezők és az ezt elutasítók, előbbit a megkérdezettek 47, utóbbit 50%-a vallja. A tudatos tervezők a gyermekvállalást is igyekeznek a karrier szakaszokkal összhangba hozni: sokan már a felsőfokú tanulmányok alatt gyereket vállalnak, több gyermek esetén igyekeznek minél kisebb korkülönbséget teremteni a gyerekek között, a kisgyermekük nevelése idején pedig  az atipikus foglalkoztatás keretei között, távmunkában és részmunkaidőben dolgoznak.  időben az atipikus foglalkoztatás formák gyakori résztvevői. Velük szemben elsősorban a váratlan élethelyzetekre, az egzisztenciális bizonytalanságra és a gyessel és gyeddel, illetve a cégek hozzáállásával kapcsolatos korábbi keserű tapasztalatokra utalnak azok, akik karrierjük tudatos tervezését nem vállalják. “A válaszok szerint a nők 31 és 40 éves koruk között szeretnék szakmai pályafutásuk csúcsát elérni, ami alatt elsősorban a bizonyos jövedelmi szint elérését, a biztos, hosszú távú állást, egy adott munkakör betöltését vagy épp egy vezetői beosztás elnyerését értik.” - mondta Tóbiás Andrea. “Mivel erre az életszakaszra esik a gyermekvállalás és a kisgyermek nevelésének időszaka is, nem csoda, hogy a fiatal nők, édesanyák minden nap számos egyedi kihívással szembesülnek. Ez magyarázza azt is, hogy a kisgyerekesek - és ezen belül elsősorban a gyermeküket egyedül nevelők - körében kiugróan magas a családbarát munkahelyet preferáló nők aránya. Az egy hónap múlva sorra kerülő női karriernapunkon például abban is ötleteket nyújtunk, hogyan lehet beazonosítani a valóban családbarát cégeket, ahol a gyermeket váró vagy nevelő nőket jó szívvel és munkalehetőséggel várják”. - mondta a rendezvény védnöke.
 
A megkérdezettek körében az álláskeresés legfontosabb szempontját a versenyképes fizetés és a feladatkör egyértelmű meghatározása jelenti. Az összesen hét lehetséges szempont között a családbarát szemlélet és az atipikus munkavégzés csak az ötödik helyre került, jelezve, hogy az egzisztenciális igények és kényszerek - a kisgyerekes anyákat kivéve - lényegesen megelőzik a gyermekvállalás szempontjait. A munkahely és a család közötti egyensúly megteremtésére a válaszadók 26%-a a kis cégeknél, 16%-a pedig a nagyvállalatoknál látott nagyobb esélyt, előbbieknél a kollegiális hozzáállásra és a közvetlen, személyes kapcsolatokra, utóbbiaknál pedig a rendszer által biztosított, szervezeti garanciákra és lehetőségekre építve. A megkérdezettek 35%-a egyébként hasonlónak ítélte meg ebből a szempontból a cégek hozzáállását. A saját vállalkozás  mindeközben inkább álomnak tűnik: bár a válaszadók 35%-a a saját vállalkozást tartja a munkahelyi és a családi feladatok összehangolásához ideális megoldásnak, addig ténylegesen vállalkozóként jelenleg száz válaszadó közül négyen dolgoznak, míg további kilencen pedig korábban dolgoztak saját vállalkozás keretei között.
 
A Jobline.hu szervezésében 2014. június 14-én sorra kerülő első Női Karriernap www.jobline.hu/noikarriernapelsősorban a diplomás nők számára lehetőséget biztosít a munkaerőt kereső cégekkel való találkozásra, továbbá előadásokkal, sikertörténetek bemutatásával, kiscsoportos beszélgetésekkel és személyes tanácsadással támogatja a testre szabott karriertervezési folyamatot. A program szervezőinek meggyőződése, hogy a nők boldogulása, munkahelyi és családi kötelezettségeik harmonikus összehangolása a társadalom egészének alapvető érdeke.
 
A Jobline.hu dióhéjban
 
A jobline.hu, a kvalifikált álláskeresők egyik legkeresettebb fóruma, amely megbízható hirdetőktől kínál több ezer betöltetlen pozíciót. Az álláskeresők igényeinek megfelelően közösségi funkcióink és android mobilalkalmazásunk is segíti a gyors elhelyezkedést. A jobline.hu állásportálon a felhasználók nem kizárólag álláshirdetéseket találnak, hanem folyamatosan frissülő szerkesztőségi, szakértői anyagokat és videókat is, amelyek felkészítik az olvasókat a hatékonyabb álláskeresésre.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokáig nem lehet még egyenlő karrier esélyekről beszélni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector