Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarországon irreálisan nagy a fluktuáció

Nemzeti Cégtár: veszélyes vállalkozásokhoz kapcsolható a hazai cégek 35 százaléka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 06. péntek, 11:13

 Az elaprózott hazai cégstruktúrához nehezen átlátható tulajdonosi szerkezet társul, a mintegy 600 ezer magyarországi cég csaknem egymillió, aktuális állapot szerinti tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez - hívta fel a figyelmet a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit (NCT) Zrt.

    Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményük szerint Magyarországon irreálisan nagy a cégfluktuáció, a cégek alapításkori várható élettartama alig 8-9 év.

    Az országos kapcsolati háló bonyolultságát jelzi, hogy több mint 350 ezer magánszemély köthető legalább 2 céghez, és csaknem 8 ezer magánszemélynek tíznél is több vállalatban van érdekeltsége.

    Az sem utal fejlett üzleti kultúrára, hogy a menedzseri és tulajdonosi kör sokszor nem különül el egymástól. A hazai cégekhez aktuálisan kapcsolható magánszemélyek közül 450 ezer tulajdonosi és cégjegyzésre jogosult szerepkört is betölt különböző vállalatokban - idézi a közlemény Pertics Richárdot, az NCT vezérigazgatóját.

    A hazai cégek 35 százaléka köthető kiemelt kockázatú vállalkozáshoz, azaz olyan társasághoz, amelyik az átlagosnál sokkal nagyobb valószínűséggel fog csőd vagy felszámolási eljárás alá kerülni, vagy olyanhoz, amelyik már eljárás alatt is van vagy volt - közölte az NCT.

    Egy kiemelt kockázatú vállalat fizetésképtelenségi eljárás alá kerülésének valószínűsége több mint ötvenszerese egy jó besorolású cégének. Mivel a vállalkozások életpályájának alakulása szoros összefüggést mutat a velük kapcsolatban álló cégekével, a veszélyes kapcsolt vállalkozások azonosítása elsődleges feladat - hangsúlyozza az NCT. 

    Ezért a Nemzeti Cégtár honlapja egy adott cégre történő keresésnél nemcsak a saját alapadatokat adja ki, hanem azt is, hogy a kapcsolódó cégek között milyen arányt képviselnek a veszélyeztetett vállalkozások - áll a közleményben.

    A Nemzeti Cégtárat a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és az Opten céginformációs szolgáltató hozta létre. A www.nemzeticegtar.hu oldalon elérhető információs bázis alapja a cégbírósági információk szűkített köre, így a tulajdonosok felsorolása, a jegyzett tőke, valamint az éves mérlegekből átvett pénzügyi adatok. A rendszerben szerepel az is, hogy a cég tulajdonosainak, illetve vezetőinek milyen arányban vannak kiemelten magas kockázatú vállalkozásai.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nemzeti Cégtár: veszélyes vállalkozásokhoz kapcsolható a hazai cégek 35 százaléka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector