Startlaphoz Csatlakozz!

Hivatalos magyarázat egyelőre nincs

Ötszörös polgármesteri fizetéskülönbségek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 08. vasárnap, 10:11

Megalázónak tartják az ötszáz fő alatti települések polgármesterei, hogy egy októberében hatályba lépő törvénymódosítás jelentősen csökkenti a fizetésüket – olvasható a Figyelőben.

   Hivatalos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy miért tesz különbséget a jogszabály az 500 főnél kisebb és annál nagyobb lélekszámú települések között, ám az ősztől hivatalba lépő kisfalvak első emberei a jelenlegi fizetés mintegy felére számíthatnak, bruttó 149.575 forintra. Összehasonlításképpen: egy 30 ezer lakosú kisváros polgármesterének illetménye közel 600 ezer forint, egész pontosan 598 ezer. 

Nem sétagalopp

   Az új rendelkezés a több, mint 3000 hazai település egyharmadát érinti, 1074 falut. Az érintett polgármesterek - ahogy önkormányzati forrásból megtudtuk - egyelőre nem szerveződtek érdekvédelmi tömörülésbe, nem is tudnak, mivel csak az őszi önkormányzati választásokon dől el, hogy ki tud újra mandátumot szerezni. A most pozícióban lévők viszont ha elszigetelten is, de kifejezték nemtetszésüket. „Ezzel a rendelkezéssel degradálják a kisfalvakat, pedig van itt is épp elég tennivaló, nagy a munkanélküliség, a kis települések menedzselése sem sétagalopp” - fogalmazott egyikük. A bértábla megváltoztatásakor a Belügyminisztérium azzal érvelt, hogy több feladat került államhoz a helyhatóságoktól, ezért a polgármestereknek kevesebb lesz a feladata. A kisfalvak első emberei azonban cáfolják ezt, megfogalmazásuk szerint cseppet sem kevesebb a tennivalójuk, ők ugyanis a településük mindenesei.

   Az új illetménytábla szerinti 149 ezres bruttó fizetés nagyjából 100 ezer nettónak felel meg. Ennyit kaphat egy főállású polgármester ősztől, míg aki tiszteletdíjért látja el, az kevesebbet, mint egy közmunkás, mintegy 50 ezer forintot. A főállású falu vezetőnek tehát nettó 100 ezerből kell a tevékenységét végeznie, az autóját üzemeltetni, s nem mellesleg a családját is eltartani.

Romló színvonal 

   Nem lesz, aki induljon az őszi önkormányzati választásokon!- hallottuk somogyi, vasi, baranyai önkormányzati forrásból. Utóbbitól tart a legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a TÖOSZ is. Kerestük Schmidt Jenőt, a szervezet elnökét, hogy megtudjuk, valóban életbe lép-e októberben az új illetménytábla, vagy várható, hogy korrigál a szaktárca. „A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben szereplő új polgármesteri illetménytábla nem csupán az 500 lakosnál kisebb népességű településvezetők számára kedvezőtlen, hanem az 1500 lakosnál alacsonyabbak esetén is, legalább 2110-en járnak rosszabbul" - nyilatkozta a Figyelőnek. Ez a szám még növekszik, ugyanis a korábbi körzetközponti feladatot ellátó település vezetője 10 ezer lakos feletti kategóriába tartozott, most a törvény nem preferálja a járásszékhely városok vezetőit. A szabályozásváltozás nagy nyertesei a megyei jogú városi, illetve fővárosi kerületi polgármesterek, akiknek az illetménye azonos lesz a helyettes államtitkári juttatással - mutatott rá. „Ha marad ez a szabály, félő, hogy a tevékeny, innovatív településvezetők nem indulnak és olyanok vállalkoznak a településvezetésre, akik révén a kontraszelekció fog felerősödni” - mondta lapunknak a TŐOSZ elnöke. 
 
Forrás: Figyelő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötszörös polgármesteri fizetéskülönbségek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector