Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal:

Nőtt a munkavédelmi szabálytalanságot elkövető munkaadók aránya az első negyedévben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 09. hétfő, 09:13

A munkavédelmi hatóság az idei első negyedévben csaknem 4300 munkáltatót ellenőrzött, és ezek 85,1 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot, míg 2013 azonos időszakában 84,6 százalék volt ez az arány - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

    A legtöbb intézkedést a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt hozták a felügyelők, ami azt jelentheti, hogy a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet a munkavédelmi ismeretek átadására.

    A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzések során több mint 93 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és a dolgozók 62,4 százalékát érintően tapasztaltak szabálytanságokat. Ez az arány 1,7 százalékponttal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

    A munkavállalók közül csaknem 21 300-at érintett súlyos szabálytalanság, ami 36,6 százalékos aránynak felel meg, és gyakorlatilag megegyezik a 2013. első negyedévi aránnyal. 

    A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar, kereskedelem, - ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakori.

    A jelentésből kiderül, hogy az állampolgárok nagy számban tettek bejelentést, az egészséget és biztonságot veszélyeztető körülmények miatt; a látogatások 8,3 százaléka irányult közérdekű bejelentés vizsgálatára.

    A második legtöbb intézkedést, a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegésével kapcsolatos hiányosságok miatt tették a felügyelők. Ezután az elsősegélynyújtás megszervezésének, elsősegélyhelyek kialakításának, felszerelésének, jelölésének szabályai megszegésével kapcsolatban intézkedtek a legtöbbet. Utóbbi az összes munkavédelmi intézkedés 8,39 százaléka, és ez a magas arány azt jelenti, hogy a munkáltatók nincsenek tisztában az elsősegélynyújtással kapcsolatos követelményekkel - hangsúlyozza az NMH.  

    Az első negyedévben a szankcionálás során 153 esetben munkavédelmi, 41 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak a felügyelők, 53 millió, és 2,5 millió forint összegben.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nőtt a munkavédelmi szabálytalanságot elkövető munkaadók aránya az első negyedévben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector