Startlaphoz Csatlakozz!

Csehország

Januártól emelkedik a minimálbér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 10. kedd, 13:30

Januártól ötszáz koronával, 9000 koronára emelkedik a minimálbér Csehországban. Ebben a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács egyezett meg Prágában -írja a közszolgálati hírtelevízió nyomán a jogiforum.hu.

  A munkaügyi minisztérium kimutatása szerint jelenleg mintegy 100 ezer ember, az alkalmazottak két százaléka kap havonta minimálbért Csehországban.
 
  Az érdekegyeztető tanács döntését még a kormánynak is jóvá kell hagynia, de megfigyelők szerint ez a jelen esetben már csak formalitás.
 
   A minimálbér tavaly augusztusban emelkedett 500 koronával 8500 koronára. Azt megelőzően az utolsó változás 2007 januárjában volt.
 
   A Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány programjában leszögezte, hogy az érdekegyeztető tanáccsal egyetértésben folyamatosan úgy emelik a minimálbért, hogy az megközelítse az országos átlagbér 40 százalékát. Ez jelenleg meghaladja a 25 ezer koronát.
 
   A most jóváhagyott emeléssel a minimálbér az átlagbér 34 százaléka lesz. Az érdekegyeztető tanács ülése után közöltek szerint ez jövőre a munkaadókat 690 millió koronával, az államot pedig 50 millió korona plusz kiadással terheli meg. Ugyanakkor az államkassza bevétele a munkaadók járulékaiból mintegy 190 millió korona lesz, míg az egészségbiztosítási kasszába mintegy 80 millió korona folyik be.
 
  A kormányzat álláspontja szerint a minimálbért olyan szintre kell emelni, hogy abból meg lehessen élni, s az illető ne szoruljon állami támogatásra.
 
Forrás: jogiforum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Januártól emelkedik a minimálbér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector