Startlaphoz Csatlakozz!

Fontos az érvényes szerződés

A diákmunka adózási szabályai

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 10. kedd, 14:20

A nyári szünetben évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a vakáció egy részét munkával tölti. Ilyenkor nemcsak arra kell figyelni, hogy hol, milyen munkát vállalnak a tanulók, hanem arra is, hogy jövedelmük után miként kell adót fizetni. Fontos az is, hogy kizárólag érvényes szerződés alapján vállaljanak munkát – írja az ado.hu.

    A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. Iskolai szünidőben, szülői engedéllyel, a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavégzés feltétele az adóazonosító jel, amit a munkáltató a diákdolgozó bejelentésekor a 14T1041-es nyomtatványon, vagy a tanuló a 14T34-es nyomtatványon kérhet a NAV-tól.
 
   Ezek a nyomtatványok beszerezhetők az ügyfélszolgálatokon vagy letölthetők a hivatal honlapjáról a „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt. Az adóazonosító jel, illetve az adókártya igénylése ingyenes.
 
   A munkaszerződés alapján, illetve iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka jövedelme bérjövedelemnek minősül, amelyből a munkáltató 16 százalékos adóelőleget von le. A diáknak a következő év május 20-ig szja-bevallást kell benyújtania. A munkaviszonyban, de nem iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló bruttó béréből a munkáltatónak 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie. A bérjövedelem adója költség elszámolásával nem csökkenthető.
 
   Egyéb jogviszony, például megbízási szerződés alapján fizetett díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ebben az esetben a diák 10 százalékos költséglevonást vagy (számlákkal alátámasztott) tételes költségelszámolást is választhat. Ha nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, a kifizető automatikusan a 10 százalékos költséglevonást alkalmazza. Az adó mértéke ebben az esetben is 16 százalék. Járulékot csak akkor kell fizetni, ha a havi jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát (30 450 forintot), illetve naptári naponként annak harmincad részét (napi 1015 forintot).
 
   Egyszerűsített foglalkoztatás (mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka) esetén a közterheket a munkáltató fizeti. A munkabérből a foglalkoztató nem von le adót és járulékot. A diáknak csak akkor kell bevallást készítenie, ha az így szerzett bevétele több mint az úgynevezett legkisebb munkabér, ami ebben az évben napi 4670 forint. 
 
   A diákoknak figyelniük kell arra, hogy keresetükről kifizetői igazolást kapjanak, mert a személyijövedelemadó-bevallást ez alapján tudják elkészíteni. A fiatalok a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain pár perc alatt regisztrálhatnak az Ügyfélkapura, amin keresztül elektronikusan intézhetik adóügyeiket és bevallásukat. További tájékoztatás a NAV Általános Tájékoztató Rendszerében a 06-40/42-42-42-es telefonszámon kérhető.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A diákmunka adózási szabályai.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector