Startlaphoz Csatlakozz!

Manpower:

A munkáltatók 6 százaléka számol elbocsátásokkal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 10. kedd, 15:51

Egyre optimistábbak a magyarországi munkaadók, a Manpower legfrissebb felmérése szerint az idei harmadik negyedévben a munkáltatók 16 százaléka tervez létszámbővítést, miután az első negyedévre 11 százalékuk, a második negyedévre pedig 15 százalékuk kalkulált felvétellel.

    A munkaerő-piaci szolgáltató cég kedden sajtótájékoztatón bemutatott felmérése szerint a munkáltatók 6 százaléka számol elbocsátásokkal, 74 százalékuk pedig nem tervez változtatást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben.

    A Manpower felmérése reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A válaszadóktól azt kérdezték, hogyan látják vállalatuknál a létszám alakulását a következő három hónapban - 2014. szeptemberéig - a mostani negyedévhez képest.

    ”Jó hír, hogy minden hatodik munkáltató felvételt tervez” mondta el Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. Kiemelte: a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított munkaerő-piaci mutató értéke plusz 10 százalékon áll, ami a legerősebb érték, amióta 2009 harmadik negyedévében megkezdődött a felmérés.

    A felvételi és elbocsátási szándékokat előrejelző felmérés eredményei meglehetősen jól követik a tényleges Magyarországi foglalkoztatási adatokat - tette hozzá az ügyvezető.

    Kiss Judit elmondta, hogy a nyugati országok gazdaságának talpra állása következtében Magyarországon is nőnek a megrendelések, optimistább a hangulat a magyar üzleti életben. Megjegyezte, hogy a második és harmadik negyedévre mért meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetők, hogy a magyar cégek hat éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten tartották.

    A felmérésből kiderült, hogy a kilenc vizsgált szektorból hét tervez létszámbővítést július és szeptember között: a legnagyobb bővülés az építőiparban várható,a szektor munkaerő-piaci mutatója plusz 19 százalék. Növekedést várnak a gyártási szektorban és a vendéglátóiparban is, mindkét ágazat mutatója plusz 18 százalék. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, valamint a nagy-és kiskereskedelemben, ahol a mutató plusz 8 és plusz 7 százalék. Ugyanakkor nem várható változás a mezőgazdaságban és a köz- és szociális szférában sem - olvasható a kimutatásban.

    Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói terveznek bővítést, amelyek közül az építőiparból kiemelkedően magas, 31 százalékpontos növekedést jelentettek, de a vendéglátóiparban is 20 százalékpontos az erősödés.

    A felmérés nem csak Magyarországon készült el, világszerte 42 országban tették fel a kérdést mintegy 65 000 munkáltatónak. Az eredményekből kiderült, hogy Európában csak Bulgária előzi meg Magyarországot plusz 14 százalékos munkaerő-piaci mutatóval, több nyugat-európai ország pedig negatív értékeket mutatott: sereghajtó Olaszország mínusz 8 százalékos mutatóval, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is negatív az előrejelzés a következő negyedévre.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkáltatók 6 százaléka számol elbocsátásokkal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector