Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Részmunkaidős munkavállaló napi munkaideje

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 17. kedd, 14:08

 Részmunkaidős munkavállaló (napi 4 órára van bejelentve) dolgozhat-e készenléti jellegű munkakörben, 6 havi munkaidőkeretben, napi 24 órát? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

1. Készenléti jellegű munkakör akkor rendelhető el, ha az Mt. 91. §-a szerinti feltétel teljesül. Eszerint készenléti jellegű a munkakör, ha
a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy
a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.
 
   (A készenléti jellegről álláspontom szerint célszerű a munkaszerződésben megállapodni.)
 
2. A készenléti jellegű munkakörrel kapcsolatos problémák
 
   A készenléti jellegű munkakör jelenlegi szabályozása álláspontom szerint uniós jogba ütközik. Ez elméletileg csak az uniós irányelv közvetlen hatálya esetén, tehát állami/önkormányzati cégeknél jelent súlyos problémát, de felvethető, hogy az uniós jogba ütközés folytán a törvény is alkotmányellenes, és a jogvitába az Alkotmánybíróság is belefolyhat a munkáltatóra kedvezőtlen módon.
 
   A probléma lényege, hogy az uniós jog különböző garanciákat ír elő a 12 órás munkaidő-mérték kapcsán, amelyet a magyar jog csak nagyon torzítva, beosztási szabályként tartalmaz. Ez a bérezésre is kihatással lehet közvetetten. (Ezzel a továbbiakban nem foglalkozunk, de érdemes megemlíteni.)
 
3. A munkaidő-mérték készenléti jellegű munkakörben a 92. § alapján a felek megállapodásával 8 óráról 12 órára emelhető. Ez azt jelenti, hogy önmagában a készenléti jellegű munkakör megállapítása nem emeli meg a munkaidő mértékét, arról külön meg kell állapodni.
 
   Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaidő mértékét nem feltétlenül szükséges megemelni készenléti jellegű munkakörben.
 
4. A munkaidő-beosztás készenléti jellegű munkakörben sajátosan alakul. A törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a 92. § (2) bek. alapján foglalkoztatott munkavállaló – tehát akinek megállapodással megemelték a munkaidő-mértékét – egy újabb, külön megállapodás alapján napi 24, illetve a munkaidő-keret átlagában heti 72 órára is beosztható. (Szemben az általános 12 és 48 órával.)
 
   Ez a megállapodás azonban a naptári hónap utolsó napjára, munkaidő-keret elrendelése esetén a munkaidő-keret utolsó napjára tizenöt napos határidővel felmondható a munkavállaló által.
 
   A fentiekből az következik, hogy csak annak a munkavállalónak lehet 12 óránál hosszabb beosztás szerinti munkaideje egy külön megállapodás alapján, akinek a munkaidő-mértéke egy korábbi megállapodás alapján már megemelésre került!
 
   Tehát az Mt. 91. §-ban foglalt feltételek teljesülése esetén, fentiek figyelembe vételével részmunkaidős munkavállaló dolgozhat készenléti jellegű munkakörben, napi 24 órát azonban nem.
 
5. A 6 havi munkaidőkeretet a törvény lehetővé teszi. (Mt. 94. § (2) bek. d)
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Részmunkaidős munkavállaló napi munkaideje.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector