Startlaphoz Csatlakozz!

Szeretnék, ha a pedagógus kari tagság nem lenne kötelező

A PDSZ az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével egyeztetne

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 17. kedd, 16:38

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyeztetést kezdeményezett az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével az oktatás aktuális kérdéseiről.

    Mendrey László, a PDSZ elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: többek között azt szeretnék, ha a pedagógus kari tagság nem lenne kötelező. A pedagógus kar új elnökét meghívták pénteki elnökségi ülésükre is. 

    Az új köznevelési államtitkárt egyelőre nem ismerik, mindenkit a tevékenysége alapján kell megítélni, mi az, amit le tud tenni az asztalra - mondta az érdekvédő. Jelezte: már tárgyaltak az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökével és több, a parlamentbe bejutott ellenzéki párttal is.

    Mendrey László megjegyezte: a kormánypártok részéről egyelőre semmilyen visszajelzés nem érkezett megkeresésükre. 

    A PDSZ kezdeményezi azt is, hogy ez évre is teljes, 25 munkanap pótszabadság járjon a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pedagógusoknak. Elmondta: az oktatási tárgyú törvények Országgyűléshez előző nap benyújtott módosítása azt tartalmazza, hogy ez évre csökkentett, 15 napot kapnának az érintettek. Ennek megváltoztatása érdekében valószínűleg a parlamenti pártokhoz fordulnak majd azt kérve, adjanak be módosító javaslatot. A változtatás ezres nagyságrendben érinthet pedagógusokat - mondta Mendrey László az MTI kérdésére.

    A szakszervezeti vezető kitért arra: csökkenteni kell a pedagógusok munkaidő terhelését, és fontosnak tartotta, hogy megismételjék a 2010-es vonatkozó vizsgálatot. Meg kell nézni, hogy a 32 óra kötött munkaidő a munkaterhelést miként emelte meg - mondta, rámutatva arra: a pedagógusok „nagyon fáradtak és kimerültek” a tanév végére. 2010-ben a heti kötelező 22 óra mellett átlagosan 51 óra volt a terhelésük - tette hozzá.

    A PDSZ átgondolná a jelenlegi iskolaszerkezetet is - folytatta az elnök, aki szerint meg kell nézni, fenntartható-e a mostani forma. Az tapasztalható, hogy a 6 és 8 osztályos gimnáziumok elviszik a tehetségesebb, szorgalmas gyerekeket - jegyezte meg.

    A szakszervezeti vezető nem osztotta azt az elvet, hogy a minisztériumok élére nem szakemberekre van szükség, hanem politikusokra. Minden közoktatásban bejegyzett szakmai, érdekvédelmi, szülői és diákszervezettel egyeztetni kell - rögzítette. Szintén átgondolnák a pedagógus minősítési rendszert, és gyorsabbá, hatékonyabbá kell tenni a fenntartással összefüggő ügyek intézését.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A PDSZ az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével egyeztetne.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector