Startlaphoz Csatlakozz!

Munkát, kenyeret egész évben

Közmunkás Szakszervezet: a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 09:27

A pálykezdők is vállalhassanak közmunkát, és a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet. Tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékes minisztériumokkal azért, hogy a Munka törvénykönyve, a belügyi szabályok és az önkormányzati határozatok „kavalkádja” helyett egységes rendelkezések vonatkozzanak a közmunkásokra.

   A pálykezdők is vállalhassanak közmunkát, és a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet. Tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékes minisztériumokkal azért, hogy a Munka törvénykönyve, a belügyi szabályok és az önkormányzati határozatok „kavalkádja” helyett egységes rendelkezések vonatkozzanak a közmunkásokra.
 
    Munkát, kenyeret egész évben; ha nincs más munkalehetőség, egy családban legalább egy ember egész évben dolgozhasson 8 óra közmunkában, 60 ezer 200 forintért. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet a kormánytól, és ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek. Komjáthi Imre, a szervezet társelnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a napokban összegezték az eddig elért eredményeket, és a még rájuk váró feladatokat. Mint mondta, 2010-ben 60 ezer 200 forint volt a 8 óra közmunkáért járó bér, most 50 ezer.
 
   Több, mint 10 ezer forintot vett ki „minden melós zsebéből” a kormány. Szerették volna elérni, hogy a teljes munkaidőért újra 60 ezer forintot kapjanak a közmunkások, ebben egyelőre nem jártak sikerrel - magyarázta. Az is céljuk, hogy „a gyerekeink is dolgozhassanak”. A munkanélküli pályakezdő fiatalok ugyanis ma egy teljes évig még közmunkára sem jelentkezhetnek. A szakszervezet most azt kéri, hogy ha nincs más munka, az iskola befejezése utáni negyedik hónaptól ők is dolgozhassanak közmunkán. A szakszervezet által elért eredményekről Komjáthi Imre úgy fogalmazott, nem tudja ugyan, milyen mértékben van szerepük abban, hogy a kormány eltörölte a heti bérkifizetést, és míg korábban a 4 órás közfoglalkoztatás volt a gyakori, ma inkább 6-8 órában dolgozhatnak az emberek, de ezeket sikerként könyvelik el.
 
   A szervezet társelnöke kitért arra is, több, magát „kiskirálynak” gondoló polgármesternek sikerült a tyúkszemére lépni, és ebben „úgy tűnik, hogy a médianyilvánosság az egyik fegyverünk”. Emlékeztetett arra is, hogy aktív szerepet vállaltak a Népszava karácsonyi gyűjtésében, ahol az ország egyik legszegényebb falujának, Rakacának a teljes lakossága ajándékcsomagot kapott.
 
    Követeléseik többsége ugyanakkor egyelőre nem teljesült - jelentette ki. Az új Munka törvénykönyve, és belügyminisztériumi rendeletek, valamint önkormányzati határozatok „kavalkádjából” áll a közmunkások foglalkoztatását szabályozó rendszer. A szervezet azt szeretné, ha helyi kollektív szerződések lennének érvényben. Lapunkban is megírtuk, hogy a közmunkások bérüket a Munka Törvénykönyvében meghatározott időpontban kapják, de a fizetésük összegére és a szabadságra az MT-nél sokkal rosszabb belügyi szabályozások vonatkoznak. A Magyar Államkincstár korábbi tájékoztatása szerint „a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni, a közfoglalkoztatottak esetében is a Munka Törvénykönyve a mérvadó”.
 
    Ám az MT arról is rendelkezik, hogy „alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni”, valamint „a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.” Csakhogy a közmunkások alapbére messze elmarad a nettó 66 ezer forintos minimálbértől, emellett pedig a 20 nap alapszabadságon kívül többet nem vehetnek ki. Komjáthi kifogásolta azt is, hogy a tapasztalatokat, illetve a szakmai tudást, képességeket figyelmen kívül hagyva rendelik ki közmunkára a tanult és akár több szakmában is otthonosan mozgó segélyezetteket. Az számít a legkevésbé, hogy ki - milyen eredményes munkák elvégzésére képes. Maga a közmunka program „teljes mértékben degradálja a kvalifikált és értékes emberi erőforrásokat”.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkás Szakszervezet: a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector