Startlaphoz Csatlakozz!

Ez már az összeomlás?

Százezer magyar került hirtelen utcára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 22. vasárnap, 07:33

 Hirtelen százezerrel nőtt az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgáltat májusi adatai szerint. Egy hónap alatt ritkán látható ilyen mértékű növekedés, azonban ez nem a munkaerő-piaci helyzet romlásával magyarázható (mint ahogy a korábbi javulás sem azért következett be, mert a vállalatok nagymértékben növelnék a dolgozói létszámot). Eddig elsősorban a közfoglalkoztatás segítette a munkanélküliség csökkenését, most a téli közfoglalkoztatási program vége miatt ugrott meg az álláskeresők száma. A következő hónapokban azonban az idénymunkák elindulásának és a közfoglalkoztatás újbóli felpörgésének hatására csökkenhet az álláskeresők száma – olvasható a Világgazdaságban.

   Az év ötödik hónapjában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 514 ezer álláskereső volt, ami egy hónap alatt drasztikus, több mint 100 ezer fős növekedés. Ez azért lehet meglepő, mert az elmúlt évben (szezonalitástól és a gazdasági helyzettől függetlenül) egyre kevesebb munkanélküli volt.
 
   A téli közfoglalkoztatási program áprilisi leállása miatt azonban drasztikusan nőtt a munkanélküliek száma. A közfoglalkoztatottak száma az áprilisi rekord magas, 210 ezer fős történelmi csúcsnak számító létszámról csökkenhetett.
 
   A 100 ezerrel több álláskereső miatt megugrott a munkanélküliségi ráta is. Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív népességhez viszonyítva 11,7 százalék volt az NFSZ szerint, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,4 százalékos értéket mutatott.
 
   A Központi Statisztikai Hivatal munkanélküliségi adataiban azonban egyelőre vélhetően nem fog teljesen látszani a 100 ezer új állástalan, hiszen a hivatal három hónapos átlagot mér. A február és április közötti időszakban még 8,1 százalékos munkanélküliséget mért. Szerintük egy év alatt 361 ezer főre csökkent a munkanélküliségi ráta. A téli közmunkaprogram leállásával azonban könnyen elképzelhető, hogy májusban emelkedni fog a hivatal munkanélküliségi rátája.
 
   Most igazán látványos, hogy elsősorban nem az elsődleges munkaerő-piac alakulása befolyásolja a munkanélküliek számát. Közfoglalkoztatás nélkül a munkanélküliségi ráta 12-13 százalék lenne.
 
   Mivel a kormány célja, hogy mindenkinek legalább közmunkát biztosítsanak, ezért nem valószínű, hogy tartósan növekedne a munkanélküliség - az idénymunka elindulása sem ebbe az irányba mutat -, sőt, az év vége felé tovább csökkenhet a ráta. Lázár János , Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, a kormány célja, hogy 2015-től mindenkinek biztosítsanak közmunkát.

Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Százezer magyar került hirtelen utcára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector