Startlaphoz Csatlakozz!

Nem várnak el tőlük valódi teljesítményt és nem is adnak megfelelő fizetést

Megváltozott munkaképességűek: kevés esély a munkára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 25. szerda, 09:41

A cégek többsége ma Magyarországon csak azért akar megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatni, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie – derül ki a fogyatékos emberek munkaerőpiaci integrálásával foglalkozó Rehabjob vizsgálatából – írja a Világgazdaság.

   Dobár Attila, a cég ügyvezető igazgatója szerint ezért az a legfontosabb, hogy a vállalatok ne kötelezettséget, hanem lehetőséget lássanak a foglalkoztatásban. „Legutóbb azzal keresett meg minket egy nagy cég, hogy közvetítsünk ki számukra megváltozott képességű munkavállalókat. Mi felajánlottuk, hogy felmérjük, milyen típusú munkára, milyen jellegű munkaerőre lehet szükségük, mennyire akadálymentesített és egyáltalán, mennyire befogadó a környezet, de ők ezt nem igényelték.
 
  Pedig korántsem mindegy, hogy el tudnak-e fogadni egy Down-szindrómás kollégát, mint ahogy az sem, van-e mozgássérült mosdó az épületben, vagy hogy megoldott-e például a vakok számára szükséges infokommunikációs akadálymentesítés” – magyarázta Dobár Attila.
 
  A RehabJob tapasztalatai szerint nem csak az probléma, hogy a cégek leegyszerűsítően kezelik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Az is, hogy elsősorban nem munkavállalóként, hanem fogyatékkal élőként kezelik az így foglalkoztatottakat, nem várnak el tőlük valódi teljesítményt, de nem is adnak megfelelő fizetést. „Jelenleg talán az a leggyakoribb és egyben legrosszabb gyakorlat, amikor minimálbérért foglalkoztatnak speciális helyzetű munkavállalókat, rugalmatlanul előírt feladatkörökben – mondta Dobár Attila.
 
  A megváltozott munkaképességűeknek Budapestet és néhány nagyvárost leszámítva kevés esélyük van az elhelyezkedésre. „Nagyon sok olyan emberrel beszéltünk, akinek reménytelen a helyzete, de nem a fogyatékossága miatt, hanem mert a fogyatékosságával azon a környéken nem lehet munkát kapni. Mindeközben a nagyvárosokban óriási túljelentkezés van a meghirdetett állásokra” – számolt be Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője. A cégek gyakran nem tudnak, vagy nem mernek informatív álláshirdetéseket írni, de így a pályázók sem tudják felmérni, milyen feladatokat kellene ellátniuk.
 
  Így mindenki mindenre pályázik, hátha behívják. De a megváltozott munkaképességűek sem tudják, hol és hogyan tüntessék fel az önéletrajzukban a fogyatékosságukat. Markos Ádám szerint nem alakult ki a természetes gyakorlat, hogy ezt az információt se alul-, se felül ne értékeljék.
 
Csak a töredékük dolgozik
 
   Szakértők nagyjából 350-400 ezer fősre teszik a megváltoztott munkaképességűek számát, akik közül 100-120 ezer embert akár a nyílt munkaerőpiacon is integrálni lehetne. Ehhez képest a becslések arról szólnak, hogy ennek a harmada, vagyis csupán 35-40 ezer megváltozott munkaképességű kap lehetőséget a versenyszférában, illetve a közszféra nem védett foglalkoztatásra létrehozott munkahelyein.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megváltozott munkaképességűek: kevés esély a munkára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector