Startlaphoz Csatlakozz!

Rekord

Ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 25. szerda, 10:25

Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak – írja a Privátbankár.

  Májusban 63 277 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában a társadalombiztosítottak helyi szervezete szerint, ez jelentősen, 3861 fővel meghaladja az egy hónappal korábbi, áprilisi értéket. Ezzel honfitársaink létszáma nőtt a leginkább az egyes országok között, a románok (1982 fő), a németek (1388), a szlovákok (914), a lengyelek (850) jönnek utánunk. A régi szereplőnek számító törökök létszáma stagnált. Viszont ha a különböző jugoszláv utódállamokat mind összeadjuk, kicsivel több, mint kétezer fős növekedést kapunk.
 
   Az év elején eléggé jelentős volt a román polgárok térnyerése, már-már úgy látszott, letaszítanak a trónról bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy mi sok esetben ingázni is tudunk. Január 1-től ugyanis a románok és a bolgárok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban). Csak az első négy hónapban már 9800 romániai munkavállaló érkezett szomszédainkhoz.
 
   A magyar munkavállalókat részben szezonálisan alkalmazzák nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban. Most megint felfelé indult a létszámuk, könnyen lehet, hogy 1-2 hónap múlva újra rekordot fog dönteni.
 
   Összesen mintegy 14 600 külföldivel több volt állásban májusban Ausztriában, mint egy hónappal korábban, az összes betöltött állások száma 22 600-al bővült. Így is tovább nőtt a külföldiek aránya a munkahelyeken, 16,4 százalékról 16,8 százalékra, hiszen az új állások nagyobb részét ők töltötték be.
 
   A legtöbb munkavállaló a statisztikák szerint Németországból – korábbi információk szerint főleg a szegényebb keleti feléből – érkezett az alpesi országba, legutóbb 88 ezren voltak. Utánuk a „volt Jugoszlávia” elnevezésű csoport a második 72 ezer fővel, a magyarok jönnek 63 277 fővel, majd a törökök 55 ezerrel. A lengyelek mintegy 32, a románok közel 34 ezren vannak.
 
   Csakhogy a jugoszláv utódállamok külön-külön is szerepelnek a listán. Ha az összes ilyen ország polgárait összeadjuk a jugoszlávnak besoroltakkal, számításaink szerint 157 ezer főt kapunk.
(Adatok: Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger.)

Forrás: Privátbankár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector