Startlaphoz Csatlakozz!

World Policy Forum

Meddig lehetnek az anyák otthon újszülöttjeikkel munkáltatói, állami juttatás ellenében?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 25. szerda, 16:19

 A World Policy Forum egy térképre rakta, hogy a világ különböző országaiban meddig lehetnek az anyák otthon újszülöttjeikkel munkáltatói, állami juttatás ellenében. Az Egyesült Államokban egyáltalán nincs ilyen rendszer, míg Európa legtöbb országában erős ez a háló. A világ jelentős részén leginkább 14-25 hetet finanszíroznak a munkaadók, illetve az állam. Magyarország az első helyek egyikén szerepel – írja a HVG.

  A World Policy Forum összegyűjtötte, hogy a világon mely országokban és mennyi ideig fizetnek azoknak az anyáknak, akik újszülöttjeikkel otthon maradnak.

 
   A térképről az látszik, hogy Európában sok országban legalább egy évet minimum fizet a munkáltató, illetve az állam a friss anyukáknak, emellett mindössze egyetlen egy olyan ország van a kontinensen (Svájc), ahol csak 14 hetet adnak meg a szülés után. A kelet-európai államok közül több igen bőkezű: Magyarországon 108 hét jár a friss anyukáknak, Romániában 111 hét, Ukrajnában pedig 166 hét a maximum, míg Nyugat-Európában ennél lényegesen kevesebb hetet adnak meg. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a magyar anyáknak járó juttatások mértéke lényegesen alacsonyabb, mint amennyit nyugat-európai társaik kapnak.
 
   Az európai államokkal éles kontrasztban állnak az ázsiai, afrikai és latin-amerikai államok. Ezen országokban 13-17 hét körül szóródnak nagyobbrészt a szülés utáni munkáltatói, állami finanszírozások. Az is látszik, hogy a világon alig van olyan állam, mely nem támogatja ily módon a gyerekvállalást, illetve a szülés után a gyerek felnevelésének kezdeti lépéseit. Kivétel ugyanakkor az Egyesült Államok, ahol nincsen általános gyakorlat a szülés után az anya támogatására ezen a módon, egyes munkaadók azonban fizetnek pár hetet a kismamáknak, ám ez például a magánszektorban csak a munkaadók 11 százalékára jellemző.
 
   Hasonló képet kaphatunk, ha azt nézzük meg, hogy az újszülöttek apukái el tudnak-e menni gyermekükkel a szülés után több évre. A térképről az látszik, hogy itt is Európa jár az élen, ám a friss apukák már lényegesen kevesebb időt tudnak otthon tölteni újszülöttjeikkel. Afrika és Ázsia államainak jelentős részéből pedig úgy fest, ismeretlen fogalom az, hogy az apák otthon maradjanak valamennyi időt gyermekeikkel, ott csak az anyát támogatják az államok.
 
   A térképeket az Atlantic oldalán találtuk.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Meddig lehetnek az anyák otthon újszülöttjeikkel munkáltatói, állami juttatás ellenében?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector