Startlaphoz Csatlakozz!

Már 3 éven belül gondok lehetnek

Nyugdíj: lehet, hogy meg vagyunk vezetve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 27. péntek, 09:37

A nyugdíjrendszer a kormány szerint hosszabb távon is fenntartható, a juttatások értékmegőrzőek. A szakértők közül meg jó páran úgy látják, hogy gondok lehetnek – írja az fn.hir24.hu.

  Nyugdíjaggályok - Kritikus szemmel a nyugdíjakról címmel foglalta össze a 2010 óta a témában történt változásokat, és az azokat kísérő aggodalmakat aGenerációnk Magazin júniusi számában.
 
A kormány szerint fenntartható
 
  A cikk ott kezdi, hogy 2010-ben Orbán még azt mondta, Bajnaiék reformja fenntarthatóvá tette a nyugdíjrendszert. Aztán megemlíti, ennek ellenére mégis milyenismert változásokat hajtott végre az új kormány: nyugdíjat csak korhatárt betöltött kaphat a nyugdíjalapból (kivéve a nők 40 program), átalakították a rokkantellátást, államosították a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket és deklarálták, hogy nyugdíjat csak nyugdíjcélra befizetett összegből lehet fizetni (bár megemlítették, hogy szükség esetén költségvetési forrásokból kiegészítik).

   Arra is utal, hogy a kormány részéről leszögezték: a változtatásokkal a nyugdíjrendszer hosszú távon (2025-ig) fenntarthatóvá vált és a juttatások „értékmegőrzőek”, hiszen az inflációkövető emelés garantált. Meg hogy egy ideje nemigen forszírozta a kormány ezt a kérdést. Nos, rákerestünk az interneten, hogy vajon volt-e megerősítés a fenntarthatóság témájában, de ennek kevés nyomát leltük, például ezt a tavalyi, 2030-ig szóló ígéretet.
 
És ha mégsem?
 
   A nyugdíjszakértők viszont visszatérően, számos alkalommal tették szóvá, hogy a fenntarthatósággal gond lehet, no meg azt is, hogy tenni kéne valamit. A cikk Holtzer Pétert említi és Barát Gábort, aki legutóbb azt mondta, már 3 éven belül gondok lehetnek. De említhette volna Simonovits Andrást is, akinek szintén vannak kétségei ebben a témában. Ő nemrégiben azt mondta, hogy a 2010 óta végrehajtott reformok szerinte éppenhogy nem kedveztek a fenntarthatóságnak.

   A szerző többek között a pártokat is előveszi, és felrója nekik, hogy nem egyeztetnek a kérdésben, és nincs hosszú távú konszenzus nyugdíjügyben, csak pillanatnyi ötletelés. Azt is felveti, mi van, ha az derülne ki mégis, hogy az emberek meg lettek vezetve, és ennyi változtatás, szigorítás után a kormánypártok állításával szemben mégsem lett hosszú távon fenntartható a nyugdíjrendszer.

   Nos, ekkor nem sok megoldás marad, mint ahogy ezt Barát Gábor felvázolta: vagy a nyugdíjkassza bevételeit kell növelni (amit az aktívaknak kell kifizetniük), vagy a kiadásokat (tehát a nyugdíjakat) csökkenteni. Mindkettő fájdalmas lenne.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj: lehet, hogy meg vagyunk vezetve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector