Startlaphoz Csatlakozz!

Fejlesztési pénzeket is bukhatunk

Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók számának növekedése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 27. péntek, 14:13

 Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók arányának három éve tartó növekedése és nem csak a képzetlenek számának növekedése maitt. Magyarország uniós vállalása az arány csökkentése, de mivel ennek az ellenkezője történik, fejlesztési pénzeket is bukhatunk. Úgy tűnik, a kormányak nincs stratégiája – írja a Népszabadság.
 
   Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók arányának három éve tartó növekedése: a 2010-es 10,5 százalékról 2013-ra 11,8 százalékra nőtt az Európai Unióban használatos arányszám. Ezzel a teljes korosztályon belül azon 18–24 éves fiatalok arányát mérik, akik nem rendelkeznek sem szakmunkás végzettséggel, sem érettségivel, és a kérdezést megelőző négy hétben nem is vettek részt semmilyen oktatásban.
 
   Azt önmagában nem nehéz belátni, miért fontos, hogy egy fiatal szakmához, érettségihez jusson: a képzetlenek szinte bizonyosan kihullanak a munkaerőpiacról, a tartós munkanélküliség vége a mélyszegénység. Nem véletlen, hogy az EU 2020-as stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy a korai iskolaelhagyók aránya közösségi szinten tíz százalék alá csökkenjen. Minden ország saját maga tehetett ehhez vállalást, 2011-ben az Orbán-kormány azt ígérte, hogy a 2010-es 10,5 százalékos arányt tíz százalékra csökkenti 2020-ig.
 
   2010-ig ez a folyamat úgy tűnt, hogy jó úton halad. Aztán bekövetkezett a kedvezőtlen fordulat. Lehet persze erre azt mondani, hogy még így is hozzuk az uniós átlagot, hiszen valamelyest még jobb is az arány nálunk, csakhogy ez nem lenne igaz. A helyzet ugyanis az, hogy az uniós átlagot jelenleg öt ország (Málta, Spanyolország, Portugália, Olaszország és Románia) gyenge mutatója rontja le – derül ki a Tempus Közalapítvány Végzettséget mindenkinek! című kiadványából, melyet partnereivel, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen készített az Európai Bizottság és a humántárca támogatásával megvalósult egyéves projekt zárásaként.
 
   – Ezekben az országokban más a középfokú oktatás szerkezete, ráadásul a képzetlen munkaerőt a turizmus, illetve a családi gazdaságra alapuló mezőgazdaság fel tudja szívni. Magyarországon ez nem így van, vagyis az alulképzett fiatalok nem kerülnek be a munkaerőpiacra – magyarázza Szegedi Eszter, a közalapítvány csoportvezetője, rámutatva, hogy az unióban az elmúlt három évben – Magyarországgal ellentétben – szinte mindenhol csökkent a korai iskolaelhagyók aránya.
 
   – Az Eurostat 2013-as adatai szerint az alulképzett fiatalok körében nagyon alacsony a foglalkoztatási arány: uniós átlagban 43,4 százalék, hazánkban pedig 25,3 százalék, és – középfokú végzettség hiányában – életük során sem várható jelentős javulás, ami végső soron a társadalmi egyenlőtlenségek átörökítését okozza – teszi hozzá a projektvezető.
 
   Bár a 2020-as stratégiában – Balog Zoltán humánminiszter aláírásával – Magyarország azt is vállalta, hogy félmillióval csökkenti a szegénységben élők számát, ehhez képest minden adat a szegénység nagyarányú növekedését jelzi. Miként az is látszik az OECD vizsgálataiból, hogy a szegregáció szélsőséges, a családi helyzet pedig alapvetően meghatározza az iskolai karriert. Magyarul: a szegénység újratermelődésének színtere lett az iskola.
 
   2014-től az EU-ban új költségvetési ciklus indul, a brüsszeli fejlesztési források azonban csak akkor lesznek elérhetők, ha a tagállamok hasznosítják az Európai Bizottság által 2011 óta évenként megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat. Brüsszel már 2012 nyarán jelezte a magyar kormánynak, hogy a korai iskolaelhagyás csökkentésével kapcsolatban volna dolga.
 
   A tét nagy: ha a szigorú monitoringrendszeren keresztül Magyarország nem tudja igazolni, hogy ebben az ügyben tesz erőfeszítéseket, és nem képes némi javulást produkálni, akkor 2016-ban az Európai Bizottság szankcionálhat, és bukhatjuk a magyar fejlesztési pénzeket.
 
   „Emelkedőben van a korai iskolaelhagyók aránya, és a korai iskolaelhagyás megelőzésére irányuló stratégia elfogadását több alkalommal elhalasztották” – olvasható a bizottság 2014-es ajánlásában, amely bár diplomáciai virágnyelven íródott, de súlyos bírálat. A kormánynak persze lenne mire támaszkodnia, ha valóban komolyan venné a problémát.
 
   A Népszabadság megkereste Balog Zoltán minisztériumát azzal, hogy van-e már erre vonatkozó stratégia. Ez azért is fontos lenne, mert e koncepció elkészítését tavaly tavasszal a kormány határozatban írta elő. Nem kaptunk választ, amit kénytelenek vagyunk úgy értelmezni, hogy nincs.
 
  Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók számának növekedése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector