Startlaphoz Csatlakozz!

Szülessen több gyerek…

A magyar törvények nem segítenek mindenkit, aki gyermeket szeretne

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 29. vasárnap, 07:40

Szülessen több gyerek, mert nem lesz nyugdíjunk, szülessen több gyerek, mert fogy a magyar, szülessen több gyerek, mert kevesebb születik, mint amennyit az emberek szeretnének. A gyerekvállalás támogatására csiliárd forintot költenek közpénzből, azonban a legalapvetőbb segítséget nem adja meg az állam: a magyar törvények nem segítenek mindenkit, aki gyermeket szeretne – írja z nlcafe.hu.

   Akadályozzák és hazugságok sorozatára kényszerítik a gyermeket akaró, de ennek kapcsán orvosi segítségre szoruló nem házas vagy nem heteroszexuális párokat, az egyedülállókat. Kiszúrnak azokkal a párokkal, ahol a férfinak nem lehet gyermeke, és azokkal is, akiknek csak lefagyasztott petesejtjeik révén lehetne (további) gyermeke. Sőt megnehezítik a meddőséggel küzdő vallásos párok gyermekvállalását is. Akinek van pénze, az ezt is intézheti Bécsben, de ettől még nincs ez így jól. Azt hihetnénk, hogy mindez keveseket érintő gond, azonban Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémával küzd.
 
Diszkriminatív a szabályozás
 
   Kezdjük a nőkkel. A magyar jogszabályok rendkívül (szerintünk értelmetlenül) szigorúan határozzák meg a petesejt-lefagyasztatás és -tároltatás feltételeit. Csak alapos egészségügyi okok (például kemoterápia esetén) – van erre lehetőség, saját költségre nem végezhet ilyet még magán egészségügyi szolgáltató sem. Akkor sem, ha a páciens magára vállalja az eljárás összes költségét. Nem lehet, kifejezetten tilos.

   Ugyanakkor az ivarsejtek kinyerése és tárolása a férfiak számára – az anyagi terhek vállalása esetén – a női ivarsejttárolásnál meghatározott feltételeknél jóval tágabb körben, kevesebb megkötéssel is elérhető. A férfiak a törvény szerint spermabankban tároltathatják ivarsejtjeiket. Az igen laza meghatározás szerint „szociális ok, például a férj hosszabb távolléte” elegendő indok arra, hogy ezt megtehessék. A nők ilyesmire nem hivatkozhatnak. Miért? Csak.

  Na de miért olyan fontos ez a kérdés? Tessék időben nekiállni a gyerekgyártásnak, és kész. Hát nem, egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet. Kapásból tudunk mondani olyan egészségügyi okot, amely miatt szükség lenne az eljárás tágabb körben való engedélyeztetésére. Ilyen például a családi kórelőzményben korai petefészek-kimerülési diagnózis, amely százból két nőt érint, de előfordulhatnak a jogszabályban felsoroltakon kívül egyéb meddőségi problémák, illetve ezek gyanúja is okolhatja, ha valaki szeretné saját petesejtjeit fagyasztva tároltatni. A hatályos szabályozás szerint ezek nem elegendő indokok a petesejtfagyasztásra.

   Szociális okként szerintünk igenis indokolt lehet az is, hogy ha a petesejtkinyerés időpontjában még nem aktuálisak a nő gyermekvállalási tervei, és szeretne később (további) vér szerinti gyermekeket. Ha ő fizeti, miért is nem engedélyezik? Kinek árt vele?
 
Tetszettek volna fiatalabban nekiállni a gyerekcsinálásnak!
 
   A hatályos magyar szabályozás azt üzeni, hogy a nők saját fogamzóképességük megőrzése érdekében tervezett lépései kevésbé fontosak és alacsonyabb rendűek a férfiak hasonló előgondoskodó szándékainál. Vagy talán attól tartanak, hogy a rendszeresen felelőtlennek bélyegzett, szülést halogató nők tömegei így oldják meg a kitolódó gyermekvállalás kapcsán esetlegesen felmerülő termékenységi problémákat? Na és ha így lenne, az miért lenne baj? Kinek ártanának ezzel?
 
Forrás: nlcafe.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar törvények nem segítenek mindenkit, aki gyermeket szeretne.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector