Startlaphoz Csatlakozz!

Ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges

Pótlék járhat a jelnyelv ismeretéért a közszolgálati tisztviselőknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 29. vasárnap, 12:55

Pótlék járhat a jelnyelv ismeretéért a közszolgálati tisztviselőknek - közölte az MTI-vel a Fidesz szombaton, miután két kormánypárti országgyűlési képviselő ezzel összefüggő törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

    A tervezet szerint Európában egyedülálló módon Magyarországon vezethetik be először a közszolgálatban a már létező idegennyelvi-pótlék mintájára a magyar jelnyelv ismeretéért adható pótlékot.

    Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatok igazgatója és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő javaslatának kidolgozásában közreműködött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és támogatta Kósa Ádám európai parlamenti képviselő is - tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

    A jelnyelv ismeretének ösztönzése és anyagi elismerése az előterjesztők szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a közigazgatás akadálymentesebb, a hivatali ügyintézés és kapcsolattartás könnyebb legyen a jelnyelvet anyanyelvként használó siketek számára.

    A javaslat szerint akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi ismeret esetén az illetményalap 50 százalékára, középfokú ismeret meglétekor 30, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak. Közalkalmazottak esetében a pótlék középfokú tanúsítvány esetén a pótlékalap ötven százaléka, felsőfok esetén száz százalék lenne.

    A közlemény felidézi: a Fidesz politikusai márciusban vállalták, hogy kezdeményezni fogják a jelnyelvi pótlék bevezetését. A magyar jelnyelvet az új alaptörvény a magyar kultúra részeként elismeri és védi, a törvényjavaslat ennek szellemében készült el - írták.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pótlék járhat a jelnyelv ismeretéért a közszolgálati tisztviselőknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector